2024. március 29., péntek

Tisztességes vállalkozók és független bíróság

Miroslav Mišković: A magántőke és a vállalkozók becsületét védem

Pénteken folytatódott a Miroslav Mišković és fia, Marko Mišković, valamint üzleti partnere, Milo Đurašković, a Nibens Group tulajdonosa és további nyolc, visszaéléssel vádolt személy elleni büntetőeljárásban a főtárgyalás.

Védelmének ismertetésében Miroslav Mišković, a Delta Holding tulajdonosa kifejtette: soha életében nem vétett az állam ellen. A tárgyalóteremben a magántőke és a vállalkozók becsületét védi, hangsúlyozta Mišković. Hozzátette, hogy huszonhárom éve hallgat, miközben a legkülönfélébb sértéseket kellett elviselnie.

– Miroslav Miškovićot a közvélemény a bulvársajtóból ismerte meg, olyan emberként, aki naponta legalább egy bűncselekményt elkövet, aki lop, pénzt mos, kínozza munkásait, és másokat tartóztattat le. Önök itt ma Szerbia legnagyobb és a régió egyik vezető vállalkozója felett ítélkeznek. Ugyanakkor itt és ma nem Miroslav Mišković ellen, hanem a piacgazdaság és a magánszektor ellen folytatnak eljárást – fogalmazott Mišković.

A Delta Holding tulajdonosa, akit azzal vádolnak, hogy segítőivel 16,9 milliárd dinárral több magánosított útkarbantartó vállalatot, 472 millió dinárral pedig az állami költségvetést rövidítette meg, írásos bizonylatot kért a bíróságtól ártatlanságáról, amíg nem bizonyítják ennek ellenkezőjét.

Miroslav Mišković arról is igyekezett meggyőzni a bíróságot, hogy fiának, Markónak semmi köze az egész történethez, hiszen az sporttal és filmmel foglalkozik. Mišković beszédében figyelmeztetett: az eljárást Szerbia összes vállalkozója figyelemmel kíséri.

– Amit Miroslav Mišković tett, azt én legalább még százszor megtettem, és a többi vállalkozó is ugyanazt teszi, minden egyes nap. A közvéleménynek tudnia kell, hogy a vádiratban egyetlen helyen sem szerepel a korrupció szó. Tudvalevő azonban, hogy ezt az eljárást korrupcióellenes eljárásként tüntették fel. Azt állították, hogy ez az ügy egyike annak a huszonnégy megkérdőjelezhető magánosításnak, amelyeket az Európai Unió is kifejezett figyelemmel kísér. A Milo Đurašković elleni vád sem logikus: azzal vádolják, hogy 25 millió eurót vont ki vállalatából. Ehhez képest Đurašković 60 millió eurót fektetett be vállalatába. Ami engem illet, soha egyetlen üzleti lépésemmel sem rövidítettem meg az államot és húztam hasznot a Delta számára – sorolta érveit Mišković.

Zdenko Tomanović, Mišković védőügyvédje már korábban bejelentette, hogy védencének legalább három és fél órára lesz szüksége a bíróság elé tárnia védelmét. A tárgyalás lapzártánkig nem ért véget.

A Delta Holding tulajdonosa nemzetközi, amerikai, németországi, belgiumi, kanadai és nagy-britanniai ügyvédeket alkalmazott, hogy megfigyelőként vegyenek részt a tárgyaláson. Ezzel kapcsolatban Aleksandar Vučić kormányfőhelyettes megjegyezte: „A szerbiai polgárok jobban örültek volna, ha a híres külföldi ügyvédeknek kifizetett pénzt Mišković inkább óvodák és iskolák építésére fordította volna. Azt is tudnia kell Miškovićnak, hogy a külföldi szakértőkkel nem gyakorolhat nyomást az igazságszolgáltatásra. A bíróság független lesz az ítélkezés során.”