2024. április 24., szerda

Bővítették a digitális műsorszórás lefedettségét

Szerbia lakosságának 80 százaléka nézhet digitális televízióadást

Rasim Ljajić telekommunikációs miniszter és Michael Davenport, az Európai Unió szerbiai küldöttségének vezetője csütörtökön üzembe helyezte a kísérleti digitális földfelszíni műsorszórás kibővített hálózatát, amelynek köszönhetően 40 százalékkal megemelkedik a műsorszórás lefedettsége. Az eddigi 15 adókészülékből álló hálózatot így 35-re emelték.

A hálózat kibővítésével a digitális átjátszóadók több mint 50 százalékán állandó műsorszórást végeznek, folytonosan növelve a televíziócsatornák számát. A régi típusú, analóg műsorszórást, amely évtizedek óta általánosan elterjedt, legkésőbb 2015 júliusáig meg kell szüntetni. Az új rendszer előnye, hogy több csatornát lehet fogni, jobb minőségben és szellemképek nélkül, hátránya pedig, hogy a sugárzás hatóköre kisebb.

A digitális átállás tervét az ETV Közvállalat és a Köztársasági Távközlési Ügynökség (RATEL) készítette el. A kísérleti műsorszórás hálózatához szükséges felszereléseket Szerbia az EU előcsatlakozási támogatási eszközeiből (IPA) vásárolta. A digitális műsorszórás kísérleti hálózatát 2012 márciusában helyezték üzembe, és Szerbia lakosságának 40 százaléka érhette el. Szerbia az ország digitális lefedettségéhez az EU-tól 64 adókészüléket kapott, ebből a kezdeti kísérleti hálózat csak 15 átjátszóadót használt ki, és azokat is csökkentett teljesítménnyel, így az átjátszóadók elméleti összteljesítményének csupán 3 százalékát használták ki. A kísérleti hálózatot egyébként csökkentett teljesítménnyel helyezték üzembe, így a digitális adásokat fogó dekóderhez járó szobaantennával csak azok a polgárok nézhettek digitális adásokat, akik közvetlen közel laktak a telephelyekhez, a távolabb élők azonban csupán tetőantennával foghatták az adásokat.

A hálózat kibővítésével Vajdaságban Újvidéken, Versecen és Szabadkán kívül Nagykikinda is átjátszóadót kapott. Az országos bővítés nem csupán új telephelyek üzembe helyezését, hanem az egyes adók leadott teljesítményének növelését is magába foglalja. A digitális földfelszíni adás vételéhez a régebbi tévékészülékekhez dekóder (azaz jelátalakító készülék, más néven set-top-box) és megfelelő antenna szükséges, az olyan televíziókészülék esetében, amelybe már gyárilag beépítették ezt a jelátalakító berendezést (DVB-T2, MPEG-4 tuner) pedig csupán antenna szükséges. Az adás vételéhez a számítógépekhez is lehet megfelelő dekódoló televíziókártyákat vásárolni.

Nyugat Európában a ’90-es évek második felében indultak az első kísérleti digitális sugárzások, majd 1998-ban elsőként Nagy-Britanniában kezdődött meg a rendszeres, digitális formátumú műsorszórás, majd 2003-ban indult el a digitális földfelszíni sugárzás tömeges felfutása. Az átállás Európában már évek óta folyamatosan zajlik, országtól függően.