2024. április 19., péntek

Kicsi, de fontos

Tízéves a Kolpa Zrenjanin Kft.

A fürdőszoba-berendezést gyártó Kolpa Rt. Közép- és Kelet-Európa egyik vezető gyára ebben az ágazatban. Termékeinek 80 százalékát az igényes európai piacon értékesíti. Nyugat-Európán kívül jelen van a Közel-Keleten, akárcsak Szerbiában, Horvátországban, Bosznia-Hercegovinában, Montenegróban, Magyarországon és Oroszországban is. A társaság nagybecskereki üzeme, a Kolpa Zrenjanin Kft. tegnap ünnepelte fennállásának tizedik évfordulóját. Az eseményen többek között jelen volt Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke, Radojko Srbljanović gazdasági államtitkár, Goran Knežević korábbi mezőgazdasági miniszter, Ivan Bošnjak, Nagybecskerek polgármestere, Dušan Šijan, Közép-Bánát körzetvezetője is.

A Kolpa 2003-ban kezdte el munkáját a Béga menti városban, miután az anyavállalat megvásárolta az akkori Žarko Zrenjanin bútorgyár épületét. A Kolpa San program termékeinek gyártásával kezdték. Elsősorban kiváló minőségű fürdőkádak, zuhanyozófülkék, valamint masszázskádak gyártásával váltak ismertté.

Mirjan Kulovec, a Kolpa Rt. igazgatóbizottságának elnöke elégedett a nagybecskereki vállalat elmúlt tízévi munkájával. A termelési folyamattól függően 80–100 dolgozót foglalkoztatnak. Termékeik 90 százalékát exportálják, elsősorban Oroszországba és Németországba, valamint az egykori jugoszláv tagköztársaságokba. Értékelése szerint a vállalat jól gazdálkodik, az elmúlt évek során mindig nyereséget valósított meg. Terveik között szerepel, hogy egyes termelési vonalakat az anyavállalatból kihelyezzék Nagybecskerekre, elsősorban az orosz piac megnyitása miatt.

– Minden cég életében a tíz év nemcsak kerek évforduló, hanem ha az ember figyelembe veszi a gazdálkodás körülményeit, akkor mindig tiszteletet parancsoló jubileum, mert azt bizonyítja, hogy életképes volt az elképzelés. A Kolpa San a kétezerben történt változások után a gazdasági föllendülésnek, a külföldi tőke itteni megjelenésének talán az egyik kicsi, de fontos zászlóshajója. Ez egy szlovén vállalkozás, és Vajdaság vonatkozásában a szlovén vállalkozások különösen fontosak, mert tudomásom szerint több mint harminc szlovén cég működik Vajdaságban, több mint hét és félezer embert foglalkoztatnak, és több mint 520 millió eurót fektettek be itt Vajdaságban. Ezek közül a Kolpa San egészen biztos, hogy a kisebbek közé tartozik, de fontos, mert kilencven embert foglalkoztat, mert olyan terméket gyárt, amelyik széles régióban, Közép-Kelet-Európában piacra kerül, és véleményem szerint fontos olyan szempontból is, hogy sikeres vállalkozás. Fontos, hogy az ilyen ünnepségeken a politika is megjelenjen, és hogy olyan biztató mondatokat mondjon, amik nem csak az ünnepelt számára jelentősek, hanem talán mások számára is – nyilatkozta Pásztor István.