2024. április 19., péntek

A szem sejtjeinek változása segíthet felismerni az Alzheimer-kórt

A szem bizonyos sejtjeinek megváltozása segíthet felismerni az Alzheimer-kórt - állítják amerikai kutatók állatkísérleteik eredményeire hivatkozva.

 A retinahártya veszített vastagságából azoknál az egereknél, amelyek genetikai beavatkozás után Alzheimer-kórosak lettek. Mivel a retina szerves része az idegrendszernek, ezért neuronjainak pusztulása kapcsolatos lehet az Alzheimer-kóros agysejtek elhalásával - tudósított a BBC hírszolgálata az amerikai Idegtudományi Társaság konferenciáján elhangzott előadásról.
Scott Turner, a Georgetowni Egyetem orvosi karán működő memóriazavar-program igazgatója, a kutatás vezetője munkatársaival a retina rétegeinek vastagságát egy eddig nem vizsgált területen vette szemügyre.
Azt figyelték meg, hogy a retina belső és a gyűjtősejtektől kapott információt feldolgozó ganglionsejtes rétege csak az Alzheimer-kóros egereknél vékonyodott el. A ganglionsejtes réteg ezeknél az állatoknál a felére csökkent, a belső sejtréteg pedig az egyharmadára.
Ha a kutatás eredményei embereknél is alkalmazhatók, a tudósok azt remélik, új lehetőség nyílik a súlyos memóriavesztéssel és elbutulással járó kór korai diagnózisára. Arra gyanakodnak ugyanis, hogy a retinarétegek elvékonyodása sokkal korábban elkezdődik, mint a mentális képességek hanyatlása.
A tudósok abban bíznak, hogy eredményeik alapján a jövőben a szemorvosok - megfelelő eszközökkel - a rutinvizsgálat részévé tehetik az Alzherimer-kór jeleinek felismerését.