2024. április 25., csütörtök

A tartálykocsi átmeneti megoldás

Hét zombori falu vize továbbra is ihatatlan

Mint ismeretes, a tartományi egészségügyi, szociálpolitikai és népesedéspolitikai titkárság zombori egészségügyi felügyelősége a vezetékes víz magas arzéntartalma miatt megtiltotta hét zombori faluban a csapvíz fogyasztását. Azóta Sztapárt, Doroszlót, Kerényt, Monostorszeget, Regőcét, Sárit és Küllődöt a zombori Vodokanal kommunális közvállalat egyetlen tartálykocsija látja el ivóvízzel. A jármű egy-egy településre csak minden másnap jut el.

A vízellátási gondokról a város kommunális ügyosztályán tárgyaltak a közegészségügyi intézet, a vízművek és az egészségügyi felügyelőség képviselői. Leszögezték, hogy a jelenlegi megoldás hosszabb távon tarthatatlan, újabb tartálykocsikat kell vásárolni, amiről a városi hatóság dönt majd.

A javaslat szerint a lajtos kocsikat a város venné meg, és használatra átadná azoknak a falvaknak, amelyekben ihatatlan a csapvíz. A tartályokat a zombori vízművek vízgyárában töltenék újra, amikor azok kiürülnek.

Természetesen ez se lehet tartós megoldás. Az összejövetelen, amelyen szó esett a probléma eredetéről és az arzéntartalmú víz kiküszöböléséről, leszögezték, hogy egyedül Zombor középtávú vízellátási tervének megvalósítása járhat eredménnyel, ennek keretében ugyanis a környező falvakat rákapcsolják a városi víznyerőhelyre. A középtávú terv megvalósítása részben tervezési szakaszában van, részben viszont már folynak az infrastrukturális munkálatok.