2024. április 25., csütörtök

Szeizmikus mérések Zentán is

A magyarkanizsai után a zentai községben is feltérképezi az esetleges kőolaj- és földgázlelőhelyeket a Szerbiai Kőolajipari Vállalat (NIS). A munkálatokat ebben a községben is az orosz Kaliningrad Geofizika cég végzi, a legkorszerűbb technológiát alkalmazva – hangzott el a zentai önkormányzat, a helyi közösségek vezetőinek, a kutatásokat végző cég és a NIS képviselőinek tegnapi találkozóján.

A kőolajipari vállalat nevében Gorica Mandić, a NIS geológiai vizsgálatokkal megbízott osztályának igazgatója, Igor Karpuhin, az orosz cég megbízottja és Vlatko Jokić, az esetleges károk megtérítését végző Milenijum cég képviselője tájékoztatta az egybegyűlteket a tervek szerint a jövő év júniusáig tartó munkálatokról. A munkálatok részleteiről idejében tájékoztatják a lakosságot, a Milenijum cég pedig minden olyan parcella tulajdonosával kapcsolatba lép, amelyeket érintenek a háromdimenziós térképek elkészítéséhez szükséges mérések során, s beleegyezésüket kérik ahhoz, hogy a kérdéses területre rámehessenek. Károk esetén a termőföldek tulajdonosait részletesen tájékoztatják a keletkezett kár nagyságáról és felbecsülésének a módjáról, és ismertetik azt az árjegyzéket is, amely alapján legfeljebb 20 napon belül megtérítik a keletkezett károkat – ígérte Jokić.
Az illetékesek hangsúlyozták: törekedni fognak, hogy tevékenységük ne zavarja a lakosság és a települések mindennapjait, ennek érdekében pedig együttműködnek a község önkormányzatával, a helyi közösségekkel és a belügyi szervekkel is. A kivizsgálások 12 millió euróba kerülnek.