2024. április 23., kedd

Parkold le a telefonodat, ha vezetsz!

A Telekom Srbija távközlési kompánia országos szintű közlekedésbiztonság-fokozó akciójának keretében tegnap délelőtt az Újtelepen az autósoknak ún. Bluetooth kütyüket osztogattak, így próbálták felhívni figyelmüket arra, mennyire veszélyes a mobiltelefon használata vezetés közben.

A statisztikai kimutatások szerint ha hagyományos módon telefonálunk vezetés közben, 4-szer nagyobb az esélye annak, hogy karambolozzunk, mint ha nem beszélgetnénk, vagy ha kihangosító, illetve Bluetooth berendezést használnánk. A gépkocsi csupán 40 km/h sebességgel haladva is 11,1 métert tesz meg 1 másodperc alatt, a tárcsázás vagy üzenetírás ennél sokkal hosszabb időt vesz igénybe. A kísérletek adataira hivatkozva elmondható, hogy a gépkocsit vezető és közben telefonáló figyelme olyan mértékben csökken, mintha legalább 0,8 ezrelék alkohol lenne a vérében, azaz mintha megivott volna 1-2 italt. Ha vezetsz, parkold le a telefonodat! – üzenik a kampány szervezői.

Dragan Jovanović, a Szerbiai Közlekedésbiztonsági Bizottság vezetője elmagyarázta, hogy a mobiltelefonálás három vonatkozásban jelent nagy veszélyt vezetés közben: foglalt az egyik kezünk, csökken a koncentrációnk – a beszélgetésre figyelünk, ezenkívül vizuálisan lefoglal, elvakít (tárcsázás, üzenetírás), és ez talán a legveszélyesebb tényező. A közelmúlt vonatkozó törvénymódosításai, szigorításai nem hozták meg a várt eredményt, Újvidéken és máshol is továbbra nagyon sokan telefonálnak vezetés közben. – A törvényes keret, a büntetések megfelelőek, az alkalmazással azonban baj van. A szabálysértők tudják, hogy a vezetés közben történő telefonálás szabálysértését nehezen lehet  bebizonyítani – hallottuk.

Az előirányzott, helyszínen, azaz 8 napon belül fizetendő büntetés összege egyébként 5000 dinár, de az illetékesek magyarázata szerint viszonylag kevés büntetést szabnak ki. Tavaly 3057 sofőrt büntettek meg Szerbiában autózás közben, kézben tartott mobiltelefon használatáért, az idén, október végéig 2758-et. A rendőrségen bejelentették, hogy a jövőben a bizonyítás könnyebben fog menni, ugyanis járőrkocsijaikban most már sorozattartozék a hang- és képfelvevő berendezés, a felvételeken gyakran jól látható a szabálysértés.

A kampányban híres sportolók is részt vesznek, az újtelepi akció során az autósokkal Ivana Španović távolugró beszélgetett, a kütyüket ő adta át nekik. Elmondta, hogy mindennap autózik, és tudatában van annak, hogy vezetés közben gyakran olyasmivel foglalkozunk, ami igencsak elvonja a figyelmünket. – Tudjuk, hogy hibázunk, még sem teszünk semmit ez ellen – mondta, majd felszólította a sofőröket, hogy jobban figyeljenek oda vezetés közben – ő az első, aki ezt teszi!