2024. április 19., péntek
ÚJVIDÉK

Felkészültek a télre

A Put és a Čistoća közvállalatok téli szolgálatai felkészülve várják az első havat, a telet. A Put közvállalatban elvégezték a géppark nagyjavítását, kipróbálták a felszerelést, és amint szükség mutatkozik rá, a hókotró lapátokat is felszerelik a kamionokra. Új tehergépkocsikat és építkezéseken használatos markológépeket is beszereztek, még egy sószóró gépet és három hópáncél-kaparó géptartozékot is vásároltak.

A közbeszerzési pályázatot is lebonyolították arra vonatkozóan, hogy az idén kitől vásárolják majd a sót. Egy sószórókamiont folyadékszórásra használnak majd, magnézium-klorid és nátrium-klorid oldatot permeteznek az utcákra. A Put téli szolgálatának 58 gépjármű áll rendelkezésére, a téli váltások 12 órásak, 89 munkásuk dolgozik a hókotráson, 500 kilométernyi, első fontossági osztályba sorolt városi utcát takarítanak, 270 kilométernyi másodrangú utat, továbbá 80 kilométernyi bekötő országutat.

A Čistoćában is vásároltak új gépeket, két sószórókamiont. Ebben a közvállalatban 150 munkás tisztítja majd el a havat három váltásban, 4 hókotrógépük, 8 nyitott rakterű, só- és hószállításra alkalmas kamionjuk, 4 tolólapáttal felszerelt traktoruk és két hómarkológépjük van. A jövő héten elhelyeznek 20 sárga színű, sótároló műanyag gömböt a forgalmas utcákban, 350 tonna sót már beszereztek. A Čistoća téli szolgálata november 15-étől március 15-éig aktív.