2024. március 29., péntek

Tiszta vizet a tóba

Pásztor István tegnapi topolyai látogatása során szóba került a Topolyai-tó sorsa is. Amint ismeretes, a topolyai horgászok és környezetvédők a közelmúltban tiltakozó megmozdulást szerveztek a tó évenkénti lehalászása ellen, valamint azt követelik, hogy az illetékesek rendezzék a tó tulajdonjogi viszonyait.

Pásztor elmondta, hogy tartományi parlament nem fog ezzel a problémával foglalkozni, mert nem tartozik a hatáskörébe, viszont a tartományi kormány igen.
– A tartományi parlament ülésén Egeresi Sándor képviselő úr kérdéssel fordult a tartományi kormányhoz, amely a tó jelenlegi státuszra vonatkozik. Az gondolom, hogy ez a kérdésfelvetés elindít egy folyamatot, annak a végén pedig világosan fogjuk látni, hogy kié a tó, ki gazdálkodik vele, és milyen feltételek mellett, illetve mit kell tenni annak érdekében, hogy a tó visszakerüljön a topolyaiak birtokába – nyilatkozta az elnök.
A tartományi kormányon kívül Topolya község önkormányzata is figyelmet szentel a kérdésnek. Kókai Mernyák Melinda polgármester azt nyilatkozta, hogy ez ügyben már megkeresték az illetékeseket.
– Az illetékes minisztériumokhoz, illetve a tartományhoz fordultunk, hogy végre megtudjuk, kinek van érvényes szerződése a tó használatára – mondta a polgármester, majd arról is beszámolt, hogy a tó medre a Zobnatica Rt. tulajdonát képezi, a benne lévő víz a DTD közvállalaté, egyedül az nem ismeretes, hogy ki bérli a halgazdálkodási jogot.