2024. április 25., csütörtök

Biciklivel Bajsára

Elkészült a Topolyát Bajsával összekötő kerékpárút utolsó szakasza – Pásztor István és Nikowitz Oszkár is jelen volt az ünnepélyes átadáson

Tegnap délben ünnepélyes keretek közt átadták a Bajsát a topolyai Mezőgazdasági Iskola tangazdaságával összekötő kerékpárutat. A tangazdaság és Topolya között már korábban megépült a bicikliút, az új szakasz kiépítésének köszönhetően pedig kerékpárúton lehet eljutni Bajsáról Topolyára.

Az átadott rész építése augusztusban kezdődött, Bajsa és magyarországi testvértelepülése, Kelebia közös IPA-projektuma keretében. A tervezet teljes értéke 350 ezer euró, amelyből 158 ezret fordítottak a bajsai kerékpártút építésére. A beruházás költségeinek 15 százalékát Topolya község önkormányzata biztosította, a kiépített szakasz hossza 2 kilométer, ebből 800 méter Bajsán belül van.
A kerékpártút ünnepélyes átadásán jelen volt Pásztor István, a tartományi parlament elnöke, Nikowitz Oszkár, Magyarország belgrádi nagykövete, Kókai Mernyák Melinda, Topolya község polgármestere, Maczkó József, Kelebia polgármestere, Lackovics Károly, a bajsai helyi közösség tanácsának elnöke és a topolyai községi tanács tagjai.

Pásztor István szerint a kerékpártút megkönnyíti és biztonságosabbá teszi a közeledést Bajsa és Topolya között, valamint kiváló rekreációs lehetőséget is nyújt.
– Magyarországon, Ausztriában és a környező országokban mind több bicikliút van az utak mellett, mind több kerékpártút köti össze a településeket. Ennek a tendenciának a topolyai megvalósulása ez a bicikliút. Fontosnak tartom az utat és a módot is, ahogy létrejött: európai uniós pénzből, közös pályázás eredményeként valósult meg. Ez a jövő vonatkozásában mindenféleképp biztató – nyilatkozta az elnök, majd hozzáfűzte, hogy ez pályázat kiváló gyakorlat volt arra, hogy hogyan tudunk közös projektumokat készíteni és sikeresen megvalósítani.

Topolya község szempontjából nagy jelentősége van ennek a projektumnak, és lesz folytatása, mondta el Kókai Mernyák Melinda.
– 2002-ben álmodtuk meg ezt a kerékpártutat, és most sikerült befejezni. Kerékpártúttal kötöttük össze Bajsát és Topolyát, ezzel azonban még nem fejeződött be a bicikliutak építése. Ha valaki végigmegy ezen az úton, akkor látja, hogy Topolyán belül folytatódik az út építése. Az a lényeg, hogy összekössük Bajsa és Topolya központját, illetve kerékpártút épüljön a vasútállomásig – mondta el a polgármester, majd arról is beszámolt, hogy az önkormányzat a projektum tervdokumentációjának kidolgozásával és a projektum értéknek 15 százalékával járult hozzá az kerékpártút létrejöttéhez.

Lackovics Károly a biztonságos közlekedés feltételeinek megteremtésében látja a Bajsát Topolyával összekötő bicikliút jelentőségét, mivel egy igen forgalmas útszakaszról van szó. A kelebiai önkormányzatban partnerre találtak, és a közös IPA-projektumnak köszönhetően egy régóta dédelgetett álom vált valóra, mondta el a tanácselnök.

A határon átívelő projektum keretében Kelebián is kerékpárút épül, 1350 méter hosszan, tudtuk meg Maczkó Józseftől. Az ottani kerékpárút teljes hosszában a településen belül halad, és mellette két kerékpártárolót is létesítenek, számolt be a polgármester, majd hozzáfűzte, hogy ők is folytatni szeretnék ezt a sikeres projektumot.