2024. április 25., csütörtök

Súlyos merényletek síita zarándokok ellen Irakban

Újabb súlyos terrorcselekményt követtek el Irakban síita zarándokok ellen csütörtökön, az ásúra ünnepén: az öngyilkos merényletben legalább harminc hívő meghalt, 67-en megsebesültek – közölték rendőrségi és kórházi források.

Síita zarándokok Kerbelában (Fotó: Beta/AP)

Síita zarándokok Kerbelában (Fotó: Beta/AP)

Egy öngyilkos merénylő síita zarándokok – többségükben kurdok – között robbantotta fel magát egy vallási szertartáson az Irak keleti részén fekvő Dijála tartomány asz-Szaadíja városában. A sérültek többségét kurdisztáni kórházakba szállították. A merénylet elkövetését egyelőre senki se vállalta magára.

A csütörtöki már a második terrorcselekmény volt, amelyben síiták haltak meg. Korábban a Bagdadtól mintegy 50 kilométerrel délre fekvő Hafríja városában kilenc síita hívő halt meg két, nagyjából egyidejűleg elkövetett pokolgépes robbantásban.

Az ásúra a síiták egyik legszentebb vallási ünnepe, amelyen megemlékeznek Mohamed próféta unokájának, a 680-as kerbalai csatában elesett Huszein imámnak a haláláról. A kerbalai ütközet volt a döntő mozzanat az iszlám szunnita és síita ágra szakadásában.

Ez alkalomból zarándokok százezrei keresik fel a síita szent helyeket, és ilyenkor a főleg szunnitákból álló és az al-Kaidához kötődő iraki lázadócsoportok gyakrabban követnek el merényleteket ellenük. Szerdán legkevesebb 21 halálos áldozatot követeltek síita zarándokok és rendőrök elleni pokolgépes támadások Irakban.