2024. március 29., péntek

Gondolkodjunk innovatívan!

Civil tájékoztató fórumot szerveztek Szabadkán

Civil tájékoztató fórumot szervezett a Vajdasági Magyar Civil Szövetség a vajdasági civil szervezetek számára Szabadkán. Az összejövetelen ismertették a nemzetközi civil pályázati lehetőségeket, szóltak a Nemzeti Együttműködési Alap aktuális pályázati felhívásáról, szó volt aktuális pénzügyi kérdésekről és a civil szervezetek életének jogi buktatóiról is. Az előadások után pedig olyan magyarországi szervezetekkel ismerkedhettek meg a jelenlevők, akik vajdasági partnereket is keresnek.

Szedmák Tamás, a kiskőrösi Civil Információs Centrum képviselője szólt a civil törvény főbb szabályozási területeiről, felhívta a figyelmet a civil információs portálra, amely honlapon – www.civil.info.hu – regisztrálhatnak a határon túli civil szervezetek is és itt folyamatosan frissülő híreket, jogszabályokra mutató linkeket és civilszervezet-keresőt is találnak. Beszélt a Civil Információs Centrumokról, amelyek szaktanácsadói segítő pontok, információkat adnak egyebek mellett a pályázati lehetőségekről, a jogszabályváltozásokról, határidőkről és technikai segítséget is tudnak nyújtani, például teremhasználat, laptopkölcsönzés, fénymásolás terén. Amire különösen felhívta a figyelmet, az a Nemzeti Együttműködési Alap. Mint mondta, ez a legnépszerűbb és legegyszerűbb pályázati lehetőségek egyike, értékes programokat lehet megvalósítani határon túli civil szervezetekkel is együttműködve. Ez a támogatási rendszer egy új forráslehetőség, 2012-ben indult, célja a civil szervezetek együttműködésének támogatása, a civil szférával kapcsolatos szakmai tevékenységek támogatása. 2014-ben 3 millió forint a NEA-tól elnyerhető támogatás felső határa pályázatonként. Pályázni pedig elektronikus formában lehet. Zsoldos Ferenc, az MNT civil konzultatív testületének elnöke is hangsúlyozta, hogy ez azért is jó lehetőség, mert a NEA még nincs úgymond túlpályázva, és szinte bármilyen típusú – természetesen nyilvántartott – civil szervezet pályázhat.

Erős Ervin, Újvidék Város EU képviseleti tanácsadója olyan nemzetközi pályázati lehetőségeket ismertetett, amelyek mellett – mint mondta – sokszor elmegyünk, pedig sok esetben nem is bonyolult pályázati lehetőségek ezek. Ilyenek például a nagykövetségek, a bankok pályázati kiírásai, a USAID, az UNDEF, a BFIC, a European Cultural Foundation, a Rockefeller Brothers Fund, a Global Fund for Children, a The Global Fund Women, a Mama Cash vagy az AusAID. Erős Ervin arra buzdította a civil szervezeteket, hogy gondolkodjanak innovatívan és bátran pályázzanak. Például az amerikai nagykövetség prioritása a demokratizációs folyamatok, de ebbe akár a hagyományőrzésre irányuló tevékenység is beleférhet. Vagy például a European Cultural Foundation sikeres együttműködési alapjánál pályázni lehet iskolák és művelődési egyesületek együttműködésére, hiszen ez is a sikeres együttműködés körébe tartozhat.

Harmath Éva zentai könyvelő az aktuális pénzügyi kérdésekről szólt, Losoncz Dávid temerini ügyvéd pedig a jogi buktatókról a civil szervezetek életében. Az összejövetelt partnerközvetítés, azaz a partnerségben érdekelt magyarországi szervezetek bemutatkozása zárta.

Ugyanezen tartalmakkal szerveznek civil tájékoztató fórumot november 18-án Nagybecskereken és november 20-án Újvidéken.