2024. április 16., kedd

Mesterséges csecsemőmirigyet állítanak elő őssejtekből

Mesterséges csecsemőmirigyet állítanak elő őssejtekből és nanoszálakból cseh, amerikai, skót, spanyol és ukrán kutatók.

A mesterséges szerv olyan betegeken segíthet a jövőben, akiknek például HIV-fertőzés, transzplantáció vagy kemoterápia miatt meggyengült az immunrendszere - adta hírül a Mlada fronta Dnes (MfD) cseh napilap.
A csecsemőmirigy serdülőkorban a legtöbb embernél zsírszövetté, majd kötőszövetté alakul, bár működése nem áll le teljesen. Olyan sejteket termel, amelyek felismerik az idegen anyagot és a rákos sejteket, valamint szabályozza az ilyen sejteket elpusztító leukociták működését. Ha a felnőttek csecsemőmirigye megmaradna, erősíthetné az immunrendszerüket - olvasható a cseh lapban.
Az észak-csehországi Liberecben működő Nanopharma nevű kis gyógyszeripari vállalkozás három fiatal munkatársa jelentős szerepet kapott a mesterséges szerv kifejlesztésében. Amerikai, skót, spanyol, ukrán és török immunológusokkal dolgoznak együtt az Európai Bizottság által kezdeményezett négyéves projektben - mondta el Liliana Berezkinova, a Nanopharma egyik vezetője.
A cseh tudósok feladata, hogy nanoszálakból olyan csecsemőmirigy-szerkezetet hozzanak létre, melyen az őssejtek jól megtapadhatnak. Az első mesterséges csecsemőmirigyet az év végére kell elkészíteniük - közölte Berezkinova.