2024. április 20., szombat

Sok száz szárma

Több mint 500 töltött káposzta rotyogott az I. Szármafesztiválon Topolyán

A töltött káposzta vagy szárma a magyar konyha egyik jellegzetes téli étele. Ez utóbbi elnevezés a török sarmak, 'becsomagolt' szóból ered.  A hússal töltött káposztát az arabok is nemzeti konyhájuk részének tartják, Svédországban kaldolme néven ismerik. A töltött káposzta különféle változatai ismertek a török, az orosz és egyes ázsiai konyhákban is. A töltött káposzta csak a 18. században török hatásra terjedt el a Balkánon.

Az étel receptjén kívül mindezt jó volt tudniuk azoknak, akik beneveztek a főzőversenyre, hiszen a gasztronómiai tudáson kívül egy kvízjátékban elméleti tudásukat is bizonyítaniuk kellett a résztvevőknek, valamint káposztareszelésben is összemérhették ügyességüket. Első alkalommal tartottak a hétvégén Szármafesztivált Topolyán az Origo civil szervezet és a topolyai Művelődési Ház szervezésében. A rendezvénynek a tájház adott otthont, udvarán 13 csapat mérte össze tudását.
A bográcsokba, agyagedényekbe bekukkantva, a szakácsokkal beszélgetve megbizonyosodhattunk arról, hogy bár a lényeg ugyanaz, ki-ki saját ízlése szerint formálja az alapreceptet. Volt, aki a fazék aljára szalonnát, a rétegek közé füstölt kolbászt vagy füstölt húst is tett. Volt, aki vékony rántást is tett bele a végén, volt, aki nem, egy esetben láttuk, hogy savanyú káposzta helyett szőlőlevélbe göngyölték a fűszerezett darált húst. A hangulat kitűnő volt, amihez a tájház udvarán terjengő finom illatokon kívül a szinte késő nyárias időjárás is hozzájárult.
Az öttagú bírálóbizottság véleménye szerint a legfinomabb szármát a topolyai fiatalokból álló No name csapat készítette, a második helyen a Ćumurland csapata végzett, a harmadik pedig a topolyai Nyugdíjas Egyesület Orchidea kézimunkacsoportja lett. Serleget és diplomát is kaptak a legügyesebbek, de azok sem szomorkodtak, akik nem, hiszen a finom, közösen elfogyasztott ebéd mindenkit kárpótolt. A szármafesztivál kísérőrendezvényeként a házi termékek vásárát is megtartották, volt kitűnő bor és hústermékek, a gyerekeknek arcfestést is rendeztek, az eredményhirdetés után pedig a Csalóka zenekar húzta a talpalávalót.