2024. április 20., szombat

Beruházások és százmilliárdos kár

A VMSZ tartományi parlamenti képviselőinek beszámolója Magyarkanizsán

A Vajdasági Magyar Szövetség tartományi parlamenti képviselői, Kávai Szabolcs és Takács Zoltán, az elmúlt másfél év munkáját összegezték a tegnapi sajtóértekezleten, különös tekintettel a Magyarkanizsa községet érintő ügyekre.

Takács Zoltán az eddigi beruházásokat és mindazokat a fejlesztéseket ismertette, melyek a tartomány támogatásával, illetve pályázatok útján valósultak meg Magyarkanizsa községben.

A 2012. évtől összesen 22,9 millió dinár értékben valósultak meg önkormányzati fejlesztések. Ezek legnagyobb részben gazdasági beruházások voltak, amellett jelentős összeget fordítottak vízgazdálkodásra, valamint kiemelt helyen szerepelt az oktatás- és kisebbségi ügyeket támogató pályázatokon való sikeres részvétel, továbbá a kulturális, művelődési és sportrendezvények finanszírozása.

– Az öt legjelentősebb beruházás közül első helyen a közúti jelzőrendszer kiépítését említeném, amely 5 millió dinárba került. A közmunkaprogram 3 millió dináros beruházás volt. Vízgazdálkodásra a pénz 24%-át fordítottuk. A szennyvíztisztító berendezés összege 2 millió, míg a martonosi kút 1,8 millió dinárt tett ki. A községben létrejött mezőőri szolgálat pedig mintegy 1,2 millió dinárba került. A VMSZ fontosnak tartja, hogy a pályázati lehetőségek kihasználásával, a koalíciós partnerekkel együtt, minél több pénzhez jussunk – mondta a képviselő.  

Kávai Szabolcs a VMSZ-nek a Vajdaság finanszírozásával kapcsolatos politikáját ismertette. Elmondta, hogy többfrontos küzdelmet folytatnak egyrészt Belgrád irányában, másrészt a tartományban.  

A legutóbbi ülés fő napirendi pontja volt Vajdaság finanszírozása. A vita hosszú ideje tart az ellenzék és a kormánypártok között: 100 milliárd dinárral károsították meg Vajdaságot az elmúlt hat évben, holott az alkotmány szerint az adókból befolyó összeg 7%-a Vajdaságot illeti meg. Ezt az előző, demokrata vezetésű koalíció sem tartotta tiszteletben, és a mostani kormány sem hozott változást. Holott már 2008. december 31-éig a köztársasági képviselőháznak meg kellett volna hoznia a Vajdaság finanszírozásáról szóló törvényt. A haladók és a többi ellenzéki párt, a radikálisok és részben a szocialisták folyton a szeparatizmust emlegetik, ellenzik, hogy létrejöjjön a szerbiai adóhivatalon belül egy vajdasági adóhivatal, holott ez egyértelműen pozitív javaslat – hangsúlyozta Kávai.

– A VMSZ-nek kutyakötelessége a magyar nemzeti közösség érdekvédelme, szem előtt tartva egész Vajdaság érdekeit is. A jövő évi tervezett költségvetés mutatja, hogy Belgrád mostoha hozzáállása a jövőben sem változik: az idei 56 milliárd dinár 16 milliárddal csökken, ami megdöbbentő. A Tartományi Nagyberuházási Alapra nehéz időszak vár, hiszen jövőre 3 milliárd dinárral tud majd gazdálkodni – mondta a képviselő.