2024. április 19., péntek

Bagolysuli

A kishegyesi általános iskola is ökoiskola szeretne lenni

A kishegyesi Ady Endre Kísérleti Általános Iskola galériájában Flégó Péter kishegyesi származású madárfotós a napokban előadást tartott a madárvilágról és madarak védelméről. Az általános iskola felsős diákjai számos érdekességet hallhattak, Flégó azonban arra a szomorú tényre is rávilágított, hogy az emberek roppant mértékben veszélyeztetik a madarak fennmaradását. Az előadás során a diákok hasznos tanácsokat is kaptak arra vonatkozóan, hogy hogyan tudnak gondoskodni a környezetükben élő szárnyas barátainkról.

Hajvert Ákos, az iskola megbízott igazgatója az előadás apropóján elmondta, hogy az egy projektum része, a kishegyesi iskola ugyanis részt vesz a tartomány Tisztább és zöldebb Vajdaságért elnevezésű programjában. Szeptemberben kezdődött meg ez az ún. profilváltás, amely folytán az iskola sokkal nagyobb hangsúlyt fektet a környezetvédelemre, s ezen belül a madárvédelemere is. A tartomány programja öt éve fut, a kishegyesi iskola az idén kapcsolódott be, a projektumot pedig Krekity Gabriella tanárnő koordinálja.
– A projektum ornitológiával, környezetvédelemmel és környezettudatossággal foglalkozik. Nagyon fontos, hogy rámutassunk a gyerekeknek arra, hogy ne kihasználják, hanem használják a környezetet. Ezt a környezet meg fogja hálálni – mondta el Hajvert, majd arról is beszámolt, hogy a programba több tantárgyat is bevonnak majd, és nem a rövid távú eredményekre hajtanak. Folyamatosan dolgoznak majd, és munkájuk 5-6 év múlva fog látványos eredményt produkálni. A projektumba bevonják a civil szférát is, a helyi közösséggel már szerveztek egy közös levélgyűjtési akciót. A program keretében létre fog jönni egy ökológiai szakcsoport is, első akciójaként az iskola télikertjét alakítja majd át dísz- és fűszernövénykertté, mondta el az igazgató.
Érdekességként azt is megtudtuk Hajverttól, hogy az iskolának lesz egy új lógója. Olyan szimbólumot szerettek volna találni, amely jellemzi az iskolát, valamint szól a tanulásról és gyerekről is. Az új lógó egy stilizált bagolyfej lett, melyet Vass Szabolcs fiatal kishegyesi grafikus készített el. Hajvert szerint a bagoly azért is nagyon találó, mert az iskola belső udvarában egy fülesbagoly-kolónia él.