2024. március 29., péntek

Bárki máltai állampolgár lehet 650 ezer euróért

A máltai parlament megszavazta kedden azt a törvényt, miszerint nem európai uniós állampolgárok 650 ezer euróért állampolgárságot vásárolhatnak a földközi-tengeri szigetországban. A cél az, hogy az ország ezzel külön jövedelemhez jusson, és közben a szigetre vonzzon olyan „értékes” embereket, akik remélhetőleg be fognak fektetni az országban – közölte Joseph Muscat miniszterelnök. Becslése szerint az állam a törvény életbe lépése utáni első évben 30 millió euró többletbevételhez jut, és ez azt jelenti, hogy körülbelül 45 állampolgárság-vásárlóra számítanak.

A máltai állampolgárság egyúttal munkavállalási és tartózkodási jogot jelent az Európai Unió 28 tagországában. Málta a schengeni övezetnek is tagja, és állampolgárai vízum nélkül utazhatnak az Egyesült Államokba.

Az ellenzéki Nemzeti Párt hevesen ellenezte a törvényt abban a formában, amelyben elfogadták, mondván, hogy az nem teszi kötelezővé az állampolgárságot vásárló számára a Máltán való folyamatos tartózkodást, és nem kötelez befektetésre sem. Simon Busuttil ellenzéki vezető arra figyelmeztetett a parlamentben, hogy a törvény hatására Máltát a karib-tengeri adóparadicsom országaihoz fogják hasonlítani.