2024. április 25., csütörtök

Az EU-nak nincs szüksége Snowdenre

Az Európai Bizottság digitális területért felelős alelnöke szerint az Európai Uniónak nincs szüksége Edward Snowden segítségére a kémkedés elleni védekezésben.

Neelie Kroes szerint semmi sem indokolja, hogy bármely uniós tagország befogadja az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lehallgatási botrányaihoz vezető dokumentumokat kiszivárogtató informatikust. „Nem kell idejönnie, hogy megoldja a gondjainkat. Tudunk mi eleget ahhoz, hogy megtegyük a szükséges lépéseket” – idézték német lapok kedden az uniós biztost, aki egy számítástechnikai biztonsággal foglalkozó bonni konferencián szólalt fel.

Kroes egy Németországban élő amerikai informatikai szakértő, Jacob Appelbaum kérésére reagált. A WikiLeaks munkatársa, aki kapcsolatban áll Snowdennel, a Deutsche Telekom konferenciáján azt mondta: politikai menedékjogot kell adni Snowdennek, hogy közreműködhessen az amerikai és a brit titkosszolgálatok adatgyűjtési ügyeinek feltárásában.

Az EU-nak azonban nem csupán ezért kellene befogadnia az NSA volt alkalmazottját. „Meg kell menteni ennek a fiatalembernek az életét. A befogadásával Európa megszerezheti azt az erkölcsi tekintélyt, amelyet a hazám elveszített” – mondta Appelbaum, aki egy korábbi nyilatkozata szerint úgy véli, hogy az amerikai szolgálatok megfigyelési programjai miatt jobb bevándorlónak lenni Németországban, mint állampolgárnak az Egyesült Államokban.

Neelie Kroes válaszában hangsúlyozta, együtt érez Snowdennel, de nem tartja szükségesnek jelenlétét. „Nálunk sem hülyék dolgoznak a titkosszolgálatoknál” – vágott vissza Appelbaum megjegyzésére, mely szerint az EU a Snowden-féle iratokból tudta meg, hogy az amerikai és a brit szolgálatok az uniós szövetségesek ellen is kémkednek.

Edward Snowden egy évre ideiglenes menedékjogot nyert Oroszországban. Hajlandó közreműködni az NSA Németországot érintő megfigyelési ügyeinek feltárásában, de a segítségért cserébe tartózkodási engedélyt kér, és biztosítékot arra, hogy nem adják ki az Egyesült Államoknak, ahol bíróság elé akarják állítani.

Németországban két ellenzéki párt, a Zöldek és a Baloldal követeli, hogy adjanak menedékjogot az amerikai informatikusnak, és hallgassák meg személyesen a parlamentben. A kormány szerint Edward Snowden nem politikai üldözött, ezért nem illeti meg a politikai menedékjog.