2024. április 25., csütörtök

„Mindig ugyanazon az oldalon álltunk”

Oroszország és Szerbia katonai együttműködéséről tárgyaltak Belgrádban a két állam védelmi miniszterei – A szerb államfő rangos kitüntetésben részesítette az orosz vendéget

Együttműködési megállapodást írt alá szerdán Belgrádban Szergej Sojgu orosz és Nebojša Rodić szerb védelmi miniszter. A két tárcavezető egyetértett abban, hogy a két ország katonai együttműködését mielőbb fejleszteni kell, s tizenöt év után most új alapokra kell fektetni. Rodić hangsúlyozta, hogy az együttműködési szerződés közös célt, a világ békéjének, stabilitásának a megőrzését szolgálja. Ami a szerb hadsereget illeti, a kooperáció segíteni fog majd annak működőképesebbé, rugalmasabbá, mozgathatóbbá, elismertebbé tételében – fogalmazott. Célunk egy korszerűbb, modernebb katonaság létrehozása – húzta alá Rodić. Oroszország védelmi minisztere tizennégy év után most jár először Szerbiában, emlékeztetett, ami a jövőbeni együttműködésről szóló elszántságról tesz tanúbizonyságot. Az aláírt megállapodást ernyődokumentumnak nevezte, melynek köszönhetően még számos újabb együttműködési szerződés születhet Szerbia és az Orosz Föderáció között.

Az orosz védelmi miniszter úgy értékelte, hogy bár az elmúlt két évben javult a Szerbia és Oroszország közötti együttműködés, még bőven van mód a kapcsolatok fejlesztésére, azok ugyanis az elmúlt két évtizedben folyamatosan romlottak.

– Rajtunk múlik, hogy tegyünk valamit a hadiipar területén az összefogásért. Az elmúlt tizenöt-húsz évben ez az együttműködés drasztikus szintekre, mondhatnám illetlen szintekre süllyedt. Éppen ezért van szükség arra, hogy a lehető legrövidebb időn belül cselekedjünk – magyarázta Szergej Sojgu.

Kifejtette, hogy a keretszerződés aláírását követően a két állam három további együttműködési dokumentum aláírását tervezi, melyek közül a legfontosabb kétségkívül a katonai-műszaki kooperációról szóló. A két tárcavezető beszélt a szerb tisztek oroszországi kiképzésének lehetőségeiről, a légelhárítás és légtérmegfigyelés tervbe vett közös gyakorlatairól, a vezérkarok közötti kommunikáció javításáról és a szárazföldi erők együttműködésének előbbre viteléről. Sojgu reményét fejezte ki, hogy a Szerbiai Katonaság tankosai jövőre részt vesznek majd a már hagyományossá vált oroszországi versenyen, melyen számos állam hadserege képviselteti magát.

SZERBIA TÜNTETI ÖNT KI!”

Tomislav Nikolić államfő a Szerb Zászlórend Első Fokozatának elismerésével tüntette ki Szergej Sojgut a nemzetközi kapcsolatok fejlesztése terén, valamint az orosz és a szerb nép közötti barátság terén megvalósított érdemeiért. Nikolić ez alkalommal kijelentette, hogy Szerbiának megvan a maga határozott és világos útja, irányultsága, ezen az úton azonban nagy szüksége van az egész világnak a támogatására, s „ez az út egy ilyen Oroszország, a mai Oroszország segítsége nélkül aligha lenne megvalósítható”. Az orosz védelmi miniszterhez fordulva Nikolić röviden közölte: „Ma Szerbia tünteti Önt ki!”

A szerb államfő úgy értékelte, hogy a két ország közötti kapcsolatok új érája vette kezdetét a Déli Áramlat kiépítésének és más beruházásoknak a kezdetével. Reményét fejezte ki, hogy e kitüntetés átadása kapcsán azoknak sem lesz ellenvetésük, akik éber tekintettel figyelik minden lépését, minden hibáját.

Nikolić véleményének adott hangot, hogy Szerbia és Oroszország között mindig jobb volt az együttműködés háborúban, mint békeidőben, s hogy éppen Sojgu volt az, akinek köszönhetően ez a gondolkodásmód megváltozott.

– Sokban függött Öntől az, hogy békeidőben is sikerül-e rendkívül jó kapcsolatokat létesítenünk. Fegyvereink mindig együtt hatottak, remélem a jövőben a világban már nem lesz szükség fegyverek beavatkozására. Hazánk azonban egy dologban teljesen biztos: Szerbia és Oroszország mindig ugyanazon az oldalon álltak a történelem során, ez így volt a múltban, de így lesz a jövőben is – hangsúlyozta Nikolić.

Sojgu köszönetet mondott a nagy megtiszteltetésért, s a szerb államfőnek a több évszázados múltra visszatekintő orosz–szerb barátsággal kapcsolatban mondott állásfoglalásáért is.

A kitüntetés odaítélését indokló méltatásban egyébként az áll, hogy Sojgu fontos előrelépéseket ért el professzionális hozzáállásának köszönhetően a bilaterális kapcsolatok, a kereskedelmi és gazdasági viszonyok javítása terén. A Koszovón élő szerb közösség anyagi és morális támogatásának, védelmének terén tett erőfeszítésekre, továbbá a rendkívüli helyzetek – tűzesetek, árvizek – során nyújtott orosz segítségre is kitér az indoklás.

NEM ISMERIK EL KOSZOVÓT

Az orosz védelmi miniszterrel Aleksandar Vučić kormányfőhelyettes is találkozott a nap folyamán. A Tanjug hírügynökség beszámolója szerint az egyeztetést a gazdasági témák és a koszovói helyzet határozták meg, szó esett a Koszovóban lezajlott helyhatósági választásokról és a vasárnap esedékes megismételt választásokról. Vučić közölte, hogy Szerbia tiszteletben tartja a katonai neutralitással kapcsolatos képviselőházi deklarációt, Sojgu pedig azt húzta alá, hogy Oroszország továbbra is kiáll a szerb kormány Koszovóval kapcsolatos politikája mellett, tiszteletben tartva az ország területi integritását.

Mint ismeretes, kedden Ivica Dačić miniszterelnökkel tárgyalt az orosz miniszter, és abban állapodtak meg, hogy Oroszország és Szerbia jövőre közösen ünneplik meg Belgrád felszabadításának hetvenedik évfordulóját.