2024. március 19., kedd

A városi tereket parkolóknak használjuk

Több mint tíz városi teret alakítottak át az utóbbi időben parkolóvá

Annak ellenére, hogy a parkolók kialakításánál a döntések ideiglenesnek számítottak, a szóban forgó tereket a mai napig parkolóknak használják. A város olyan híres részeiről van szó, mint a Köztársaság tér (halpiac), a Trifković tér vagy a Galéria tér. A terek idővel elvesztették jellegzetességeiket, és a város szégyenfoltjaivá váltak.

A városi vezetés több alkalommal is tervezte a terek felújítását, terveket, projektumokat készítettek, de ezek csak papíron maradtak meg, a munkálatokig sosem jutottak el.
A Köztársaság téren 2008-ban föld alatti parkolót terveztek, komoly tervdokumentáció készült megvalósításához, a városi vezetés 15 000 eurót költött rá, de a 400 föld alatti parkoló helyett ma a halpiac mellett egymás-hegyén hátán parkolnak a személygépkocsik – közölte a 24 sata.
A Trifković téren, amely Kosta Trifković komédiaróról kapta nevét, eredetileg sétálózónát és szökőkutat terveztek. Ettől a tervtől azonban elálltak, és városi parkolót alakítottak ki a téren.
– Sajnos nálunk az a szokás, hogy a projektumokat elkészítik, de nagyon ritkán valósítják meg. Ennek fő oka legtöbbször az, hogy irreális terveket készítenek, továbbá sokszor a politikai akarat sincs meg a tervek végrehajtásához – mondta Ljubica Milović.

A Galéria tér ideális hely egy központi kis park kialakítására, tervek is készültek, de park helyett itt is parkolót alakítottak ki.
– A Galéria tér a város új kulturális és idegenforgalmi központja lehetne, mivel kiváló helyen, a város központjában van – mondta Tijana Palkovljević a Matica srpska Galériájának vezetője. Hozzátette, sok olyan szobor áll raktáraikon, amelyeket a Galéria téren elhelyezhetnének, sajnos egyelőre erre nincs hely.
A Trifković teret és a Galéria teret is nemrég újították fel, új aszfaltburkolatot húztak a régire, kijelölték a parkolóhelyeket, és  megfizettető rámpával látták el el a parkoló bejáratát. Az egyedüli tér, amelyet valóban  térként használhatnak az újvidékiek, a Szabadság tér. A városi vezetés az utóbbi időben a Szabadság tér és a Szerb Nemzeti Színház előtti tér felújításának tervét is kidolgozta, persze ebből sem lett semmi. A tervezett gránitlapok helyett az újvidékiek továbbra is a lyukakkal teli aszfalton botorkálnak a központban.