2024. március 29., péntek

A fiatalok is dönthessenek a saját sorsukról

Óbecsei ifjúsági tanács? – olvasható a kérdés öles betűkkel a város egyik legforgalmasabb pontján, a buszállomásnál található hirdetőtáblán. A kérdésre az Óbecsei Ifjúsági Szervezet (BUM) vár választ az önkormányzat illetékeseitől. Azt is szeretnék megtudni: kik foglalkoznak az önkormányzatban a fiatalokkal, milyen lehetőségekre számíthatnak, partnerekként kezelik-e őket, miért nem alkalmazzák a helyi ifjúsági akciótervet a községben, milyen kritériumok alapján választják ki a fiatalokkal foglalkozó tanács tagjait, és a tagoknak milyen kompetenciákkal kell rendelkezniük.

Óbecse községben a legutóbbi népszámlálási adatok szerint majdnem hétezer 15 és 30 év közötti fiatal él. A BUM megítélése szerint velük senki nem foglalkozik érdemben, ezért javasolták egy községi ifjúsági tanács megalakítását, amely javaslatokat dolgozna ki a döntéshozóknak, és fejlesztené az ifjúságpolitika különböző formáit. A hatalomváltás előtt formálisan létezett ugyan ifjúsági tanács, de a testület munkájának az eredményeit nem hozták nyilvánosságra. Mivel a mostani önkormányzatban nem nevezték ki ezt a testületet, a BUM most egy olyan ifjúsági tanács megalakulását kezdeményezi, amelynek szakértőkből és fiatalokból álló tagjait pályázaton választanák ki.

– Kérünk minden községi ifjúsági és fiatalokkal foglalkozó szervezetet, hogy csatlakozzon ehhez a kezdeményezéshez. Mi többször is felhívtuk a figyelmet erre a problémára, de választ nem kaptunk, ezért most óriásplakáton tettük fel kérdésünket az illetékeseknek – mondta el Marina Kovačev, a BUM egyik alapítója.

Az idei költségvetésben összesen 1,6 millió dinárt, azaz fejenként 232,42 dinárt szántak a fiatalokra. Hogy mi lesz ennek a pénznek a sorsa, csak a költségvetés módosítása után derül ki. Az önkormányzat elfogadta ugyan az új ifjúsági akciótervet, de még mindig nem írtak ki pályázatot ennek a tervnek az alkalmazására, pedig a pénzt betervezték erre a célra.

A BUM annak is utánanézett, Vajdaságban mennyit költenek az önkormányzatok a fiatalokra: ebben tavaly Inđija járt az élen, ahol 465,71 dinárt költöttek el minden egyes fiatalra, a második helyen szereplő Karlócán 354,74 dinár jutott erre a korosztályra fejenként, Nagykikindán pedig ez az összeg 274,37 dinár. A tavalyi adatok alapján Óbecse 1,86 dinárral a lista végén kullog. Marina Kovačev ígérete szerint ezt az elemzést a jövő év elején megismétlik.