2024. április 24., szerda

Régi és új arcok a találkozón

Bácsfeketehegyen megtartották a fogyatékkal élők VIII. Záporka Vers- és Prózamondó Találkozóját

Szombaton  a bácsfeketehegyi kultúrotthonban megtartották a fogyatékkal élő gyermekek és fiatalok sorrendben nyolcadik találkozóját, amelyet a helybeli Izida Anya- és Gyermekvédelmi Társaság, valamint a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete szervez meg minden évben a Feketics Művelődési Egyesület támogatásával.

Az idén is több mint negyven gyermek és fiatal jött el Bácsfeketehegyre, hogy megmutassa tudását, előadó-képességét. A résztvevőket és felkészítőiket, valamint kísérőiket Farkas Beatrix műsorvezetőt követően a szervezők nevében Papp Júlia, az Izida elnöke, valamint Hajvert Ákos, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének elnökei üdvözölték, kiemelvén, hogy a találkozó ezúttal is elsősorban a találkozást, a közös élményt, a barátkozást jelenti, azzal hogy meg is kell mutatni azt, amit a fiatalok hónapokon át készítettek egymás szórakoztatására. Kiemelték, hogy jó látni a régi, de ugyanúgy az új arcokat is, mert ez azt jelenti, hogy van és lesz folytatása a találkozónak. Mindketten köszönetet mondtak a találkozók korábbi szervezőjének, Pál Ágnesnek, aki Németországból is sokat segített a szervezésben.

A mintegy negyven fellépő előadását a Barta Júlia, Farkas Hajnalka és Dudás Zita összetételű zsűri bírálta el. Döntésük alapján a találkozó végén az alábbi eredmények születtek. Az értelmileg akadályozott (napraforgó) csoportban a legkisebbek esetében nincsenek díjazottak. A szivárvány csoportban első lett a bajai Berger Zsolt, második a szabadkai Lengyel Klaudia, harmadik pedig a kishegyesi Jovánovics Izabella. A harmadik kategóriában versenyzők közül a „napraforgó” csoportban első lett a bácskossuthfalvi Kőműves Jenő, és szintén első a magyarkanizsai Hegdűs Gabriella. Második helyezést ért el a bácsfeketehegyi Magó Anasztázia, harmadikat pedig a zentai Ferkopvics Marianna és Andruskó Hajnalka. A „szivárvány” csoportban  elsők  lettek Milánovics Tímea és Fehér Péter szabadkai versenyzők, második a szintén szabadkai Beretka Mihály és harmadika bajai Simon Barbara.

A csoportok a verseny szünetében felváltva tartottak játszó és alkotóházat a Izida termeiben Balassa Emese és Szarka Áros vezetésével.