2024. március 29., péntek

Az Aranycitera jó helyszín

A citerazene vajdasági jövőjét szolgáló határozatok születtek szombaton Szenttamáson

Citerások adtak egymásnak találkozót szombaton Szenttamáson a Citerazene-barátok Klubja szervezésében. A helybeli Zmaj általános iskolában bemutatták a legújabb citerás kiadványokat, hangzókat, ezenkívül meghallgatták Borsi Ferenc citeraoktató előadását. Ezt követően megvitatták a citerazene és a citerások helyzetét, csakúgy az Aranycitera népzenei vetélkedő jövőjét. Az összegyűltek szerint mind kevesebb a gyermek az általános iskolák alsós tagozatain, és ez a kedvezőtlen tendencia megmutatkozik a citerával foglalkozók számán is.

– A vajdasági népzenei mozgalomban nagy űr keletkezett Burány Béla, Szöllősy Vágó László és Bodor Anikó távozásával, de nem csak ez játszott közre a hagyományápolás hanyatlásán, főleg a szórványban. Bármennyire is fogyatkozunk, nem szabad feladni, tenni kell a folytonosság megőrzéséért, ez a szombati citerás találkozó vezérgondolata, üzenete – mondta lapunknak Németh Dezső szervező. – A citerának Szenttamáson és Vajdaságban nagy hagyománya van, és ennek a megőrzése, ápolása a feladatunk. Az Aranycitera jó helyszínnek bizonyult, ahol évente összegyűltek a kis citerások és összemérték tudásukat, véleményt, tapasztalatot cseréltek, és feltöltődtek új erővel – mondta.

A hagyományos értelemben vett aranyciterás versengés tehát elmaradt, de a szombati találkozón eminens szakemberek vettek részt, közöttük Borsi Ferenc népzene és citeraoktató, az Aranycitera zsűritagja, Szabó Gabriella, a Szólj, Síp Szólj, népzenei vetélkedő szervezője, szintén zsűritag, továbbá több citeraoktató és szervező. A népzenei egyesületek közül a Muzslyai Pengető citerazenekar mutatkozott be a találkozón, valamint a citeraoktatók is kezükbe vették a hangszert és megmutatták milyen szépen szól.

A találkozón több határozatot fogadtak el, ami a remények szerint a citerazene jövőjét szolgálja majd. Egyik legfontosabb döntésnek tűnik, hogy az Aranycitera rendezvényét kibővítik gyermek- és ifjú citerások vajdasági megmérettetésére. Döntés született arról is, hogy jövőre május 24-én rendezik meg Szenttamáson a 19. Aranycitera vetélkedőt. A február végén megtartandó Szilasi Emléknapon egész napos citera-továbbképzést tartanak, továbbá igyekeznek naprakészen követni és szakmai segítséget nyújtani az oktatóknak a citeraoktatásban. Segítségért fordulnak az MNT-hez, és más kulturális intézményekhez, ha erre szükség mutatkozik.