2024. március 28., csütörtök

Még egy esély a koszovói szerbeknek

A rendőrség reagálni fog a provokációkra a vasárnapi mitrovicai megismételt választásokon – Albán polgármestere lehet az eddigi szerb önkormányzatnak, ha alacsony lesz a részvétel

Brüsszelnek és Pristinának sem felelne meg az, ha Kosovska Mitrovica északi részének albán polgármestere lenne a megismételt választásokat követően, mert egy ilyen forgatókönyv incidensekhez vezethetne a jövőben – értékelte hétfő Ivica Dačić kormányfő. Hozzátette: a nemzetközi közösség és a szerb kormány a koszovói szerbek kezébe adta a döntés jogát, mellyel saját sorsukat pecsételhetik meg egy albán polgármesternek teret nyitva Mitrovica szerbek lakta önkormányzatában. A gond az, fejtette ki Dačić, hogy a szerbek szavazni sem akarnak, de az albán polgármestert sem lesznek hajlandók elfogadni, ami nagy incidenseket válthat ki, Szerbiának pedig nincs túl nagy lehetősége beavatkozni a dolgok alakulásába. Pontosan tudni lehet, mennyi szavazatot kapott a múltkor az albán jelölt, s ennek fényében azt is, mennyi szerb szavazatra lenne szükség ahhoz, hogy Mitrovica élére szerb jelölt kerüljön – magyarázta. Kosovska Mitrovica, mint közölte, nagy jelentőséggel bír a koszovói szerb községek közösségének megalakításában, hiszen az elképzelés szerint ez a község kapná a központi szerepet a négy észak-koszovói és hat dél-koszovói szerb községet tömörítő közösségben, itt ülésezne az állandó közgyűlés is. Szerbia mindent megtesz annak érdekében, hogy a megismételt választásokon ne történjenek ismét rendbontások, és ebben számít az UNMIK, a KFOR és az EULEX együttműködésére is – fogalmazott.

Ivica Dačić vasárnap még egyszer felszólította a koszovói szerbeket a november 17-ei választásokon történő részvételre, és beharangozta, hogy a választási időszak lezajlása után december 5-én és 13-án Catherine Ashtonnal, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével tárgyal majd az államvezetőség. Kijelentette, hogy a koszovói helyhatósági választások sikerétől függ Ashton Belgrád és Pristina közötti viszonyokat taglaló jelentésének tartalma is. Ha e jelentés pozitív lesz, akkor az Európai Tanács is ki fogja jelölni a csatlakozási tárgyalások kezdési időpontját – tette hozzá.

Oliver Ivanović, a Szerbia, Demokrácia, Igazság Polgári Kezdeményezés polgármester-jelöltje hétfő közölte, hogy a nemzetközi közösségtől elvárja a voksolás előfeltételeinek szavatolását, a szerb közösségtől pedig azt, hogy belássa, mennyire fontos részt vennie a szavazáson. Mitrovica északi részében a szerbség el fogja veszíteni önkormányzatát, amennyiben az albán jelölt győz vasárnap, s ennek megvan a reális veszélye – közölte. Véleményének adott hangot: a bő egy héttel ezelőtti választásokon bebizonyosodott, hogy a bojkott sikertelen elképzelés, és bár legitim módja a politikai harcnak, a pillanat most nem a megfelelő.

BIZTONSÁGI TERV KÉSZÜL

A vasárnapi megismételt helyhatósági választásokon a hatóság nem fog tolerálni semmilyen gyülekezést, provokációkat és fenyegetéseket. Ezt Željko Bojić, a koszovói rendőrség regionális operatív vezetője jelentette ki hétfő a Tanjug hírügynökségnek nyilatkozva. Elmondása szerint a rendőrség tagjai nagyobb számban felügyelnek majd a három mitrovicai választókörzetben, és pontos tervet készítenek a biztonság szavatolása érdekében a november harmadikán begyűjtött információk alapján. A rendőrség minden kilengést azonnal szankcionálni fog, s a tettesek ellen a lehető legrövidebb időn belül elindulnak majd a törvényes eljárások is – jelentette be Bojić.

Sami Kurteshi koszovói ombudsman úgy értékelte, hogy a Mitrovica északi részében megtartott helyi önkormányzati választásokon jelentős mértékben sérültek a szavazópolgárok alapvető emberi jogai, mivel megakadályozták őket abban, hogy szabadon éljenek szavazati jogukkal. Véleménye szerint a koszovói rendőrség nem tudta megfelelően szavatolni a polgárok biztonságát. Mint mondta, maga is Mitrovicán tartózkodott azon a napon, de a rendőrség nem tudott számára kíséretet biztosítani bizonyos szavazóhelyekig.

HULIGÁNOK VAGY ÁLLAMI STRUKTÚRÁK?

Enver Hoxhaj koszovói külügyminiszter a pristinai Koha Ditore napilapnak adott nyilatkozatában úgy vélekedett, hogy a Mitrovica északi részében, elsősorban a Szent Száva iskolában lévő szavazóhelyen történt incidensek mögött nem egyszerűen huligánok álltak. Meglátása szerint egy szakszerűen megszervezett akcióról volt szó, melynek során megsemmisítették a szavazócédulák nagy részét is, s megfenyegették a nemzetközi megfigyelőket. Egy ilyen akciót nem lehet csak a huligánok számlájára írni, amögött Hoxhaj szerint a szerb állam bizonyos struktúrái álltak. Hozzátette, hogy annak a brüsszeli megállapodásnak az ellenére, mely szerint szeptember elsejétől nem tevékenykedhetnek Észak-Koszovóban párhuzamos szerb biztonsági alakulatok, továbbra sem oszlatták fel teljesen ezeket az erőket. Közölte, hogy a koszovói kormány információi szerint az alakulatok nagy része ma már nem működik, néhányat azonban még magántulajdonban álló házakból, a legkülönbözőbb kapacitások mellett működtetnek és koordinálnak.

A koszovói Központi Választási Bizottság egyébként hétfő úgy határozott, hogy 62 szavazóurna anyagát újraszámolják, nyolc szavazóhely (három leposavići, két zvečani és három prizreni) anyagát pedig megsemmisítik, mert nem érkeztek meg a szavazók aláírásával ellátott választói névjegyzékek. Nenad Rikalo, a bizottság tagja elmondta, hogy a megsemmisített szavazatok nem hatnak ki a választások végeredményére, így nincs szükség a szavazás megismétlésére sem.