2024. március 29., péntek

Az év felfedezettje: a NIS

Nemzetközi elismerés a Szerbiai Kőolajipari Vállalatnak

A Szerbiai Kőolajipari Vállalatnak (NIS) ítélte oda a svéd East Capital Az év felfedezettje díjat. A felzárkózó gazdaságokra való befektetésre specializálódott cég rangos elismerését szombaton vette át Stockholmban Kirill Kravcsenko, a NIS vezérigazgatója. A NIS az első kőolajipari vállalat és az első szerbiai cég, amely az East Capital díjában részesült.

Az indoklásában az olvasható, hogy a NIS a 2008-as magánosítása óta hatalmas átalakuláson ment át. A modernizációnak, az új technológiák bevezetésének, valamint az üzletmenet korszerűsítésének köszönhetően az egykori veszteségesből nyereséges vállalat vált, amely 2012-ben 500 millió dolláros profitot valósított meg. Ugyanakkor – áll az indoklásban – a NIS a testületi irányításban is nagy előrelépést tett, átlátható jutalékosztási rendszert bevezetve jó viszonyt tart fenn a kisrészvényesekkel.

Az East Capital tizedik éve osztja ki e rangos elismerést négy különböző kategóriában, melyet az idén a NIS mellett kelet-európai vállalatok kaptak meg. A svédországi befektetési alapkezelőt 1997-ben alapították, székhelye Stockholmban van, 3,6 milliárd eurós tőkét kezel. Irodái vannak Hongkongban, Kijevben, Luxembourgban, Moszkvában, Oslóban, Párizsban, Tallinnban.

Az East Capital a NIS második legnagyobb kisrészvényese, 0,24 százalékos részesedése van a Szerbiai Kőolajipari Vállalatban.

A díj átvételekor is ezt emelte ki Kirill Kravcsenko.

– Nagy megtiszteltetés számunkra ez a díj, két okból kifolyólag is. Egyrészt azért, mert a díj elismerése annak, hogy jó úton haladunk, és hogy az utóbbi négy évben az újításokba és a fejlesztésekbe beruházott kétmilliárd euró meghozta a kívánt eredményt. Másrészt azért, mert az elismerést egy részvényesünk adja, amely jól ismer bennünket és figyelemmel kíséri az üzletvitelünket – mondta a NIS vezérigazgatója.

Zorana Mihajlović energiaügyi miniszter gratulált a szerb kőolajipari cégnek a díjhoz.

– Külön örömmel tölt el bennünket, hogy a NIS, amelyben a szerb állam 29,88 százalékos tulajdonjoggal bír, a Balkánon az első olyan kőolajipari vállalat, amely ebben az elismerésben részesült – írja a minisztérium közleményében.