2024. március 29., péntek

Száztíz éves a zentai tenisz

Hétvégi számunkban már hírül adtuk, hogy Zentán fennállása 110. évfordulóját ünnepelte meg a helyi teniszklub. Ebből az alkalomból közöljük a patinás egyesület rövid történetét, amelyet Táborosi László helyi sporttörténész foglalt össze.

A zentai teniszklub 1903. február 9-én tartotta meg alakuló közgyűlését, melyen elnöknek dr. Kopp István Bélát választották, pénztárosnak pedig dr. Holló Dénest. Érdekességként hatott, hogy kezdetben több női sportoló volt, mint férfi. Az év június 24–25-én a klub megtartotta első hivatalos versenyét. A férfi egyest Szűcs Jenő nyerte meg Bíró Miklós előtt. A női egyest Madary Aranka nyerte meg Madary Anci és Spitzer Irénke előtt.

Az I. világháború után az új államformában 1922 májusában újjáéledt a tenisz Zentán. Elnöknek Dudás Emilt választották meg, s augusztusban hosszú idő után ismét verseny volt, óbecsei és törökkanizsai indulókkal. Egyesben Bokor Béláné és Galambos István nyert.

1927. június 12-én Belgrádban rendezték meg Szerbia teniszbajnokságát. A női egyest a zentai Bokor Béláné Vujić Vera nyerte Vanzere Libusa (Újverbász) ellen 6:0, 6:1 arányban.

1928. május 27-én Palicson tartották meg Vajdaság bajnokságát. A zentaiak a következő helyezést érték el: női egyesben első lett Bokor Béláné Vujić Vera, vegyes párosban Bokorné (Zenta) és Flaman (Újvidék) második helyezést értek el, férfi párosban Bokor Béla (Zenta), Víg (Szabadka) harmadik helyezést értek el. Ugyanebben az évben június 3-án és 4-én Belgrádban Bokor Béláné Vujić Vera másodszor is megnyerte Szerbia bajnokságát női egyesben. Ugyanakkor Szerbia bajnoka lett Csernojarevel (Újvidék) a vegyes párosban is.

1929. március 25-én Bokorné nagy nemzetközi sikert ért el, a cannes-i női teniszverseny első versenyén első díjat nyert 80 versenyző közül. Ezután a monte-carlói versenyen is rész vett.

1929. július 5-én Zágrábban tartották meg az országos bajnokságot. Bokorné másodszor is megnyerte Jugoszlávia női négyes teniszbajnokságát. A vegyes párosban Bokorné Kukljevićtyal az oldalán szintén országos bajnoki címet nyert.

A teniszsport iránt egyre nagyobb lett az érdeklődés, és a három működő pálya szűkösnek bizonyult. Dr. Répás Nándor a teniszklub nevében a várostól új területet kért a Népkertben, új teniszpályák építésére. A városi közgyűlés nem teljesítette a teniszezők kérését.

1933. március 19-én a teniszpályák új vörös salakú borítást kaptak.

Üde foltként hatott 1938 májusában Asbóth József világhírű játékos zentai tartózkodása. A számos bajnoki címmel büszkélkedő magyar teniszválogatott Zentáról jugoszláviai turnéra indult.

Augusztus 16-án Boros János, a Zentai Teniszklub tagja Szerbia nyílt ifjúsági bajnokságain első helyet szerzett egyéniben a zágrábi Bačkor Lelával vegyes párosban és a szabadkai Harangozó Tiborral férfi vegyes párosban.

Zentán 1945 májusában új sportegyesület létesült Jedinstvo SE néven. A régi sporthagyományoknak köszönhetően már a kezdetben több mint egy tucat sportág működött a Jedinstvo SE keretében szakágként. A tenisz 10 férfi versenyzővel képviseltette magát. A szakág elnöke Boros Miklós lett, az edzői teendőket pedig Barsi Jenő végezte. A nők 1953-ig, a férfiak 1959-ig voltak a Vajdasági Liga tagjai. Az egyéni eredmények közül ki kell emelni Búrány Lajost, aki 1953-ban második lett a tartományi bajnokságon, valamint Verner Margitot, aki 1954-ben Szabadkán és 1955-ben Zomborban szintén második helyezést ért el Vajdaság egyéni bajnokságán. Említésre méltó még Erdeljan Mile nyolcadik helyezése Szerbia bajnokságán.

Az 1960-as években kezdett el Barsi Jenő edzői tevékenysége beérni. Többek közt az ő tanítványa, Kovács Nemes Gizella szerezte meg az első vajdasági pionír bajnoki címet. A későbbiek folyamán az ifjúsági korosztályban vajdasági, majd szerbiai bajnok lett. Horváth László harmadik és Kovács Nemes Imre negyedik helyezést szerzett a fiúk vajdasági bajnokságán. 1967-ben az országos pionírbajnokságon a csapatversenyben második helyezést értek el.

Az 1980-as évek elején ismét megelevenedett a teniszsportpálya környéke a Népkertben. Mindez mindenekelőtt néhány egykori lelkes klubtagnak volt köszönhető, kiknek a jóvoltából a társadalmi összefogás sem maradt el. Elsősorban Gyetvai Imre és Horváth László nevét kell kiemelni, akik időt és energiát nem sajnálva azon fáradoztak, hogy ismét talpra állítsák a teniszklubot. 1980. november 10-én a SZISZ titkára, Molnár Csikós József összehívta a szövetség teniszszakosztályának alakuló közgyűlését. Az alapító közgyűlésén 57-en voltak jelen, főleg fiatalok. Ez azt bizonyította, hogy az ifjúság igenis igényli a teniszsport újjáélesztését. A közgyűlés elnöknek Gyetvai Imre mérnököt választotta meg, edzőnek Boros Jánost.

Időközben a klub felvette a kapcsolatot a magyarországi Cegléddel és Hódmezővásárhellyel, amelyekkel éveken keresztül oda-vissza alapon megmérkőztek. A legnagyobb érdeklődést Zenta város hagyományossá vált nyílt bajnoksága váltotta ki.

A XXI. század beköszöntésével új tervek és célok fogalmazódtak meg a teniszklub berkeiben. 2001-ben új vezetőséget választott a klub közgyűlése. Kovačev Siniša lett az elnök, az alelnök Györe Csaba. Az új vezetőség nagy elánnal látott neki a munkának. A csapat 2002-ben, több mint 10 év után, ismét a Vajdasági Ligában játszott. A felnőttcsapat szereplése mellett nagy gondot fordítottak a veteránok szereplésére is. 2002-ben beindították a kupaversenyt a veteránok részére. 2002 őszén a jobb edzésfeltételek és az egész éves edzésciklus biztosítása érdekében az egyik teniszpályát alumíniumvázzal vették körbe és műanyag fóliával fedték be. Sajnos 2003 januárjában a hó terhe alatt összeroskadt a zentai fedett teniszpálya konstrukciója. Az új vezetőség a fő hangsúlyt a klub életében az utánpótlás nevelésére fordította, minek következében soha nem látott siserahad lepte el a zentai teniszpályákat. Több vajdasági jellegű gyermektornát rendeztek 8-tól 12 éves korig. 2003-ban, a jubileum alkalmából, a felnőttek részére nemzetközi tornát szerveztek, a legkisebb fiúk és lányok számára pedig Vajdaság nyílt bajnokságát tartották meg 10 éves korosztályig, melyen összesen 42-en indultak. A fiúknál a zentai Erős Bence diadalmaskodott.

2001-től az aktív tagok a következők voltak: Kovačev Siniša, Györe Csaba, Bukvić Dragan, Rózsa Sándor, Muškinja Milan, Rózsa Péter, Terzin Petar, Terzić Stevan, Kalmár Jenő, Barsi Csongor, Horváth Attila, Varga Attila, Varga Ákos, Szorcsik Péter, Kovács András, Barsi Róbert, Potić Snežana és Đukić Slavojka, valamint a serdülők: Erős Bence, Györe László és Győri Viktor. Közülük Györe László vált a legismertebbé, hiszen Európa egyik legjobb ifjúsági versenyzője vált belőle!

2013 októberétől a klub elnöki tisztségét Györe Csaba tölti be.