2024. április 25., csütörtök

Az én nyulam ilyen

Pap József költeménye volt az egyik legnépszerűbb a vajdasági költészetet éltető III. Szűcs Imre Gyermekversmondó Versenyen – Udvarnokon szombaton csaknem hetven versmondó gyűlt össze

A délvidéki/vajdasági költészet jegyében zajlott szombaton Udvarnokon a III. Szűcs Imre Gyermekversmondó Verseny, amelyet Pál Károly kezdeményezésére hívtak életre, és amely egyúttal a Jó Pajtás gyermeklap 43. nyelvművelő versenyének is számít.

Lennert Géza, a lap felelős szerkesztője szerint ily módon kívánnak megemlékezni a 22 éve elhunyt munkatársról, Szűcs Imre gyermekköltőről, a lap egykori irodalmi szerkesztőjéről, akinek a szülőfalujában és születésnapjához kötődően, valamint a magyar nyelv napjához közel eső időpontban szervezik meg a versenyt, amellyel szeretnék életben tartani a gyermeklap által évtizedeken át megszervezett nyelvművelő verseny hagyományát is.

Négy kategóriából kerültek ki a legeredményesebbek (Fotó:  Ótos András)

Négy kategóriából kerültek ki a legeredményesebbek (Fotó: Ótos András)

Tekintettel arra, hogy a vetélkedő egyik célja a vajdasági költészet népszerűsítése, a diákoknak és felkészítő tanáraiknak idén nagy segítséget jelentett a Forum Könyvkiadó gondozásában idén napvilágot látott Ezüsttulipán című kötet, melynek anyagát Bordás Győző válogatta az elmúlt száz év gyermekköltészeti terméséből. A vetélkedőt követően a szerkesztőn kívül a kiadó nevében Virág Gábor, az újvidéki Forum Könyvkiadó igazgatója, továbbá Molnár Krekity Olga recenzens szóltak a kötetről. Bordás örömének adott hangot, hogy az általa válogatott versek életre keltek, mint mondta, elvárásainak megfelelően nyúlt egy-egy korosztály egy bizonyos szerzőhöz vagy egyes költeményekhez. Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy ez a kötet szolgálni fogja a következő nemzedékeket is, csakúgy mint a nagy sikerű Messzike (1978), amely harminchárom vajdasági költő verseit tartalmazza, és évtizedeken át szolgálta a versmondókat. Az Ezüsttulipán hatvan szerző mintegy 170 versét tartalmazza.

A szombati vetélkedőre 67-en érkeztek a tartomány szinte minden tájáról, és egy-két kivételtől eltekintve valóban térségeink költészetéből válogattak. Pap József, Fehér Ferenc költeményei, vagy Szenteleky Kornél címadó verse, az Ezüsttulipán sokszor felhangzottak, a kortárs költők közül különösen népszerűnek bizonyultak Csorba Béla, Sinkovits Péter, Szűgyi Zoltán, Bogdán József, Csík Mónika, de Domonkos és Tolnai költeményei is, mint ahogyan a rendezvény névadójának, Szűcs Imrének a verse is. Az interpretálás számát illetően úgy tűnt, Pap József Az én nyulam ilyen című verse bizonyult a legnépszerűbbnek.

A vajdasági gyermekköltészet sajátos ünnepének felemelő, de egyúttal lehangoló pillanata az eredményhirdetés volt, minthogy a dolgok természetéből fakadóan egyeseknek örömöt, többeknek pedig csalódást okozott. Eredmények: Elsős-másodikos korosztály: 1. Pásztor Dávid, 2. Kiss Roland, 3. Szabó Rebeka, különdíj Lipinski Aleksandar. Harmadikos-negyedikes korosztály: 1. Lukács Melissza, 2. Oláh Bálint, 3. Ajtai Balázs, különdíj Sziveri Emese. Ötödikes-hatodikos korosztály: 1. Sziveri Éva, 2. Szőke Rebeka, 3. Kovács Dorina, különdíj Nagy Aurea. Hetedikes-nyolcadikos korosztály: 1. Lengyel Ágnes, 2. Bojko Andrej, 3. Kiskomáromi Zsombor, különdíj Gyuga Alisza.

A vetélkedők teljesítményét a Molnár Krekity Olga (a Vajdasági Magyar Versmondó Egyesület alapító elnöke), Erdély Lenke (a Vajdasági Pedagógiai Intézet igazgatója) és Nagy Magdolna (napilapunk Napsugár gyermekrovatának szerkesztője) bírálta el. A látottakat értékelve Molnár Krekity Olga hangsúlyozta, a legfontosabb, hogy a vetélkedő a szép és helyes magyar nyelvhasználatra neveli a gyerekeket, emellett közel hozza a vajdasági magyar irodalom értékeit.

A díjazottak értékes könyvajándékban részesültek, noha minden fellépő ajándékcsomaggal távozott. A rendezvényt a Jó Pajtás, a Magyar Szó, a Forum Könyvkiadó, az udvarnoki Szűcs Imre Magyar Oktatást és Művelődést Fejlesztő Egyesület, Begaszentgyörgy és Kishegyes önkormányzata, a Vajdasági Erdőgazdálkodási Közvállalat, az újvidéki Atlantis Kiadó és magánszemélyek támogatták. A tervek szerint a következő rendezvényt jövő év november 8-án tartják meg.