2024. április 20., szombat
SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM

Kitüntetésekkel ünnepelték az egyetem napját

Szenátusüléssel és a díszdoktori címek átadásával ünnepelték meg szombaton Szegeden a Szegedi Tudományegyetem napját, amelyet 2002 óta tartanak november 11-én, ezzel is emlékezve az intézmény 1872-es első tanítási napjára. A Szegedi Tudományegyetem jogelődjének tekintett Kolozsvári Egyetemen ugyanis 141 évvel ezelőtt november 11-én indult az oktatás, 1940-ben éppen ezen a napon tartották meg a Szegeden újonnan alapított Horthy Miklós Tudományegyetem tanévnyitóját is.

A Szeged Ma tudósítása szerint a Szegedi Tudományegyetem napja alkalmából szervezett ünnepségen Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora angol nyelvű ünnepi köszöntőbeszédében Klebelsberg Kunó kulturális tevékenységének fontosságát hangsúlyozta. – Egyetemünk alapköveit Klebelsberg Kunónak köszönhetjük, aki jeles tudósok kinevezésével is támogatta a szegedi universitast – idézi a Délmagyar című napilap Szabó Gábort, aki a lap tudósítása szerint kifejtette: a világháborút követően az egyetem Szegedre helyezése a magyar történelem egyik jelentős eseménye volt, hiszen – ahogyan fogalmazott – a szegedi mára nemcsak Magyarországon, hanem nemzetközi szinten is elismert intézménynek számít, a felsőoktatást érintő átmeneti nehézségek ellenére is. – Közös feladatunk, hogy az oktatók és a hallgatók csapatmunkával egyaránt tartsák magukat az egyetem céljaihoz és híréhez – fogalmazott a Délmagyar tudósítása szerint Szabó Gábor.

A rektori köszöntőt követően az ünnepségen átadták az egyetem kitüntetéseit is, amelyek közül a szakterületükön kiváló eredményt elért kutatóknak járó Doctor Honoris Causa kitüntetésben Stanley Nattel (University of Montreal), Thomas Bremer (Martin Luther Universität Halle), Peter Kleinebudde (Heinrich-Heine University Düsseldorf), valamint Heiko Vogler (Technische Universität, Drezda) részesült, a Senator Honoris Causa díjat pedig Marius Raica (University of Medicine and Pharmacy Victor Babes, Temesvár) és Violet I. Haraszthy (State University of New York at Buffalo School of Dental Medicine) vehette át. A Szegedi Tudományegyetem és más intézmények közötti kapcsolatápolásban kiemelkedő eredményeket elérő kutatóknak járó Pro Universitate díjban Erdélyi Ágnes, Fekete Éva, Gábor Erzsébet, Hetesi Erzsébet, Nagy Ferenc, valamint Simonka János Aurél részesült. A már nyugdíjba vonultak jelentős tudományos oktató- és kutatómunkájáért járó Professor Emerita és Professor Emeritus elismerést pedig Fekete Éva, Hetényi Magdolna, Szente Magdolna, Blazovich László, Hannus István és Hatvani László kapta meg. A középkori magyar históriák tárgykörében kutató, de nem a Szegedi Tudományegyetem oktató tanároknak járó Kristó Gyula-díjat Neumann Tibor vehette át, a Szegedi Tudományegyetem oktatói, kulturális és művészetek területén elért jelentős sikerekért járó Klebelsberg Kunó-díjat pedig Boros Mihálynak, Sonkodi Sándornak és Bartók Mihálynak adták át.