2024. április 25., csütörtök

Ha a koszovói szerbek nem mennek ki szavazni...

Ivica Dačić Ashton kedvező jelentésében reménykedik – Magyarországgal közösen fel fogják kínálni a kínai partnereknek a Belgrád–Budapest-vasútvonal felújítását

Ivica Dačić kormányfő tegnap felszólította a koszovói szerbeket, hogy vegyenek részt a november 17-i megismételt Kosovska Mitrovica-i helyhatósági választásokon, ha nem akarják, hogy albán nemzetiségű vezesse a várost. Ha albán lesz a polgármester, az azt fogja jelenteni, hogy nem lehet létrehozni a szerb községek közösségét, valamint konfliktusokra, sőt fegyveres összetűzésekre is sor kerülhet.

A kormányfő ugyanakkor rámutatott arra is, hogy a koszovói választás kimenetelétől, valamint a brüsszeli megállapodás további végrehajtásától, illetve Belgrád és Priština együttműködésétől is függ, hogy Catherine Ashton, az Európai Unió külpolitikai főképviselője milyen jelentést készít Szerbiáról.

Ivica Dačić pozitív jelentésben reménykedik, amikor az EU-hoz való közeledést vesszük figyelembe, és véleménye szerint amennyiben tartják magukat a brüsszeli megállapodáshoz, az Európai Bizottság is pozitívan dönt majd. A kormányfő a Prva TV-nek adott nyilatkozata szerint jó lenne, ha Szerbia december végén megkezdené az EU-tárgyalásokat, de mint kiemelte, ha erre majd csak január végén kerül sor, az is kiváló „rajtpisztoly” lehet a reformok megkezdéséhez Szerbiában és a szükséges megállapodásokhoz.

– A felkavart vízben úszva, különböző szörnyekkel körülvéve, az európai jövő és a nemzeti érdek megőrzése között táncolva jutottunk el oda, amiben senki nem bízott – emelte ki Ivica Dačić, majd hozzátette, az elkövetkező egy hónapban definiálni kell a brüsszeli megállapodás alkalmazásának aktivitásait, kiváltképpen a rendőrség és az igazságszolgáltatás területén.

Gázvezeték-építés november 24-étől

Ivica Dačić a szerb sajtóban adott nyilatkozata alapján Szerbia fel fogja kínálni Oroszországnak, hogy a Déli Áramlat gázvezeték megépítésének munkálatait kezdjék meg már november 24-én, amennyiben az Oroszországnak is megfelel. Hétfőn, vagyis ma várják a Gazprom küldöttségét Belgrádba, amellyel erről tárgyalnak majd.

Dačić kiemelte, Vladimir Putyin orosz elnök érkezésére is számítanak, habár Putyin még nem döntött, hogy részt vesz-e a tárgyalásokban.

A kormányfő szavai szerint Szerbia és Oroszország együttműködése kiemelt jelentőséggel bír. Elmondta, Szerbiának nem szerelemből, hanem gazdasági érdekek miatt kell dolgoznia mindegyik közös projektumán.

A kormányfő ugyanakkor rámutatott arra is, hogy Magyarországgal közösen fel fogják kínálni a kínai partnereknek a Belgrád–Budapest-vasútvonal felújítását, amelyen a vonatok 200 kilométer óránkénti sebességgel tudnak majd közlekedni.

Csak 100 munkahely, felesleges pénzkiadás

Felül kell vizsgálni a Fejlesztési Alap, illetve a Szerb Befektetési és Exportösztönzési Ügynökség (SIEPA) működését, mutatott rá Ivica Dačić, ugyanis véleménye szerint az ország nem engedheti meg magának, hogy szórja a pénzt. Elmondta, arról még nem tárgyalt Aleksandar Vučić kormányfőhelyettessel, amit Saša Radulović gazdasági miniszter bejelentett, miszerint felszámolják a SIEPA-t, de véleménye szerint meg kell akadályozni mindenfajta visszaélést és ki kell vizsgálni, hogy történt-e bármilyen csalás. Mint mondta, Radulović adatsora, miszerint a Fejlesztési Alap eszközeiből csupán 100 munkahelyet nyitottak, tipikus példája annak, hogy az ország csak szórja a pénzt, ezt pedig nem engedheti meg magának.

Saša Radulović gazdasági miniszter pénteken bejelentette, megszünteti a SIEPA-t, és a beruházók 2014-ben az új munkahelyek létesítésére nem fognak támogatást kapni az állami költségvetésből.