2024. április 25., csütörtök

MagyarZó Pistike messéi

A Zacsek azt állítja, hogy megoldotta a rejtélyt, amin egész héten hiába törték a fejüket a honatyafiak a szkupstinában: hogy kik verték szét a szavazóurnákat Mitrovicában és pofozták fel a szerencsétlen voksolókat.

– Mivel a Kostunyicáék megesküdtek Szent Szávára, hogy nekik semmi közük ehhez a gazemberséghez, hanem szerintük a kormány titkosügynökei garázdálkodtak, amit ezek szintén tagadnak, akkor szerintem csak egy dolog lehetséges: hogy földönkívüliek ereszkedtek le repülőtányéron Mitrovicában, és ők szórták szét a szavazócédulákat. A marslakóknak nem tetszik a koszovói választás, és cumtrucc meg akarták hiúsítani.

– Menjen már ezzel a komolytalan űrbeli teóriával, Zacsek! – inté őt atata. – Miért lepődik meg azon, hogy senki sem vállalja a felelősséget? Nem ez lenne az első eset, hogy politikusaink letagadják a csillagot az égről. Persze, hogy nem személyesen a szerbdemokraták finnyás vezére pofozkodott a mitrovicai szavazóhelyiségben, ő még a csevapcsicsát is kesztyűvel eszi. De elég volt neki felheccelni a bősz patrióta fociszurkolókat, amihez nagyon ért.

– A szurkolókat meg a síelőket – okoskoda amama.

– Hogy jönnek ide a síelők, Tematild? – csodálkoza atata.

– Azt mondják, hogy sísapka volt a fejükön. Lehet, hogy síelni mentek Koszovóba, és útközben beugrottak egy kis ramazurit csapni Mitrovicára.

– Síelők vagy focidrukkerek, hívhatod őket, ahogy akarod – legyinte atata. – A lényeg az, hogy eme jól szervezett huligánbandákat mindig fel lehet használni, amikor Európa ellen kell demonstrálni. Mint például öt éve, amikor felgyújtották a belgrádi amerikai nagykövetséget, megintcsak Koszovó miatt.

– Az a szerencséjük, hogy nem volt ott a Vucsics – fűzé hozzá amama. – Mert akkor ellátta volna a bajukat!

– Honnan szeded ezt a hülyeséget, Tematild, hogy a haladók vezetője megbirkózott volna a huligánokkal?

– Olvastam, hogy kérte a nemzetközi közösségtől, hogy csak negyvenöt percet adjanak neki, és ő rendet tesz közöttük. Biztosan karatézott, mielőtt felcsapott politikusnak.

– Nem ő akart rendet tenni, Tematild, hanem a szerb biztonsági erőket irányította volna oda röpke háromnegyed órára. Ehhez kért engedélyt, de külföldön a kutya se ugatta meg a javaslatot.

– Hát ekkora ökörséget régen hallottam egy országos vezetőtől – kuncoga a tiszteletlen Zacsek. – Először is azért marhaság, mert hogyan értek volna oda eme biztonságiak ilyen rövid idő alatt Szerbiából, hacsak tényleg nem voltak ott inkognitóban. Másodszor pedig Vucsics maga is nagyon jól tudja, hogy a Zlóbóék disznóságai miatt az ENSZ megtiltotta Belgrádnak, hogy akár katonákat, akár rendőröket küldjön Koszovóba.

Jaés a Vucsics meg a Dacsics Ivica engedélyt kap Ashton Katinkától, hogy rendet csináljon a mitrovicai szavazóhelyen. Megérkeznek a helyszínre, és azt mondja a Vucsics:

– Szlusaj, Ivice! Te maradj kint, én majd bemegyek, és kidobálom a rendbontókat. Te csak számold őket!

Fél perc se telik el, és kirepül az első verekedő.

– Egy! – mondja Ivica.

– Ne számolj, te hülye! – mondja a Vucsics. – Ez én vagyok.

Amama pedig a kamatot számolta a héten, mivel ezt a hetet a takarékosságnak szentelték. Számolt és közben sóhajtozott, mert most már tíz százalékos kamatot fizet a bank az euró után!

– Látod, Tegyula, ha nem herdálod el a kis tartalékunkat csónakra meg pecabotokra, akkor a fejünk se fájna. Szépen betennénk a bankba, és vígan élnénk a kamatból.

– Csak idegesítik az embert az ilyen rendezvényekkel – füstölge a Zacsek. – Különösen amikor azzal példálóznak, hogy lám a németek, meg bezzeg a hollandok! Ők minden hónapban félretesznek legalább száz eurót. Szeretném tudni, hogy egyáltalán kik azok, akik nálunk képesek takarékoskodni a fizetésükből. Nekem például csak huszadikáig van pénzem, utána az anyósom kegyelemkenyerén élünk.

– Hogyhogy nincsenek közös kasszán, zomzéd? – csodálkoza amama. – Talán nem akarja, hogy a kedves anyósa beleszóljon a pénzügyeibe?

– Fordítva: az anyósom nem akar velem közösködni. Azt mondja, az ő nyugdíja biztos, az én fizetésem pedig akármikor megszűnhet. Hát tényleg, ahogy elhallgatom az új gazdasági minisztert, ki tudja, mikor rúgnak ki?

– Ejnye, Zacsek, maga nem bízik a felvirágzásban, amit a kormány ígért? Akkor megérdemli, hogy az anyósa tartsa el.

A takarékossági héten a Zacsek sógora elhatározza, kioktatja a feleségét, hogy hogyan kell helyesen beosztani a pénzüket.

Egy hét múlva kérdi tőle a barátja:

– Na, mi újság? Hatottak a tanácsaid, eredményes volt a kioktatás?

– Igen. Abba kell hagynom a dohányzást meg a sörözést.

PISTIKE, űrszakértő és finnyás rendcsináló