2024. április 25., csütörtök
Haiyan tájfun

Egész falvakat söpört el

A Fülöp-szigetek történetének legpusztítóbb vihara több mint tízezer ember halálát okozta

Tengerparti falvak egész sorát elsöpörte és a régió legnagyobb városát szinte teljesen letarolta a Fülöp-szigetek történetének legpusztítóbb vihara, amely feltehetően több mint tízezer ember halálát okozta.

A 220 000 lakosú Tacloban város partszakasza olyan, mint egy atomrobbanás után (Fotó:  Beta/AP)

A 220 000 lakosú Tacloban város partszakasza olyan, mint egy atomrobbanás után (Fotó: Beta/AP)

„Olyan az egész, mint egy rémfilm; zombiként járkálnak a túlélők élelem után kutatva” – mondta Jenny Chu orvostanhallgató a Reuters hírügynökségnek. Miközben a mentőszolgálatok azzal küszködnek, hogy valahogy megközelítsék a lerombolt part menti falvakat, a katasztrófa túlélői az erősen megcsappant élelemkészletek fosztogatásába kezdtek.

A szemtanúk és a tisztségviselők borzalmas eseményekről számoltak be Leyte tartomány fővárosából, Taclobanból, ahol holttestek százai fekszenek halmokban az úttestek mellett és a romhalmazzá vált házak közelében. A kikötővárost és a közeli falvakat egészen a tengerparttól egy kilométeres távolságig elárasztotta a víz, amely holttesteket, törmelékkel eltorlaszolt utakat és leszakadt elektromos vezetékeket hagyott maga után. A tv-riportok képei a háztetőkön kapaszkodó gyerekeket mutatnak. A belügyminiszter, aki helikopterről nézte meg a helyzetet, azt mondta, hogy a parttól számított egy kilométeres sávban nincs épségben maradt építmény, s az egész olyan, mintha egy cunami csapott volna le a térségre.

A Haiyan tájfun pénteken csapott le az országra, és elpusztította az útjába kerülő Leyte tartomány 70–80 százalékát – közölte Elmer Soria rendőrfőnök, majd hozzátette: „A kormányzó és a tisztségviselők becslései alapján legalább tízezren vesztették életüket a viharban.” A halálesetek többségét feltehetően a szökőárszerű hullámok okozták, a tengert felkorbácsoló széllökések helyenként elérték a 378 kilométeres óránkénti sebességet is.