2024. április 25., csütörtök

Kukoricamóva Felsőhegyen

Több mint harminc csapatot várnak

Jövő hétvégén, vagyis november 16-án és 17-én tartják meg Felsőhegyen a Kukoricamóvát. A fő eseményekre 17-én, vasárnap kerül sor, de már szombaton is lesz biliárdverseny, parasztsakkverseny, valamint kukoricacsuhéból készült tárgyak bemutatója, versenye.

Vasárnap reggel a szabadtéri színpadnál hagyományos disznóvágással kezdődik a nap, majd a főzők is kanalat ragadnak. A főzőverseny résztvevői öt kategória közül választhatják ki, mit szeretnének elkészíteni. Az egyik ételcsoport a kukoricával, tökkel és káposztával készült ételek, a másik a halas és vadas ételek, a harmadik csoportba a sültek tartoznak, a negyedikbe a pörkölt, a paprikás, a gulyás és a levesek, az ötödik csoportba pedig a kocsonyák, melyeket természetesen mindenki még otthon elkészít.
A kukoricatörő versenyt Gombos József parcelláján tartják meg a falu alatt. A megmérettetésre több mint harminc csapatot várnak.

Kukoricatörők érkeznek többek között Feketetóról, Tordáról, Kisoroszról, Magyarcsernyéről, Padéról, Hódegyházáról, Nagybecskerekről, Szivácról, Gombosról, Zentagunarasról, Martonosról, Bogarasról, Tornyosról, Törökfaluból, Adáról, Moholról. Magyarországról Szolnokról, Gyomaendrődről, Karcagról, Kecelről, Csorvásról, Hódmezővásárhelyről, Röszkéről, Szegedről, Romániából pedig Érszalacsról és Zsombolyáról. A csapatoknak kukoricatörésben, szárvágásban, kúpozásban és a kocsira pakolásban is bizonyítaniuk kell szakértelmüket. Akinek a munka után még marad ereje, az a délutáni órákban az egyéni fosztóversenyre is benevezhet.

Az idei rendezvényen is lesz forraltbor- és pálinkaminősítés, savanyúságok, befőttek, lekvárok osztályozása, tökös gabanyica és egyéb alkalomhoz illő kalácsok osztályozása, és a legnagyobb tököket is lemérik. A szervezők a gyermekekről sem feledkeznek meg, ők csutkagóré-építésben és tökvicsori-faragásban versenghetnek.

A kukoricaszedő versenyre a benevezés díjtalan. Érdeklődni Ősz Szabó Imrénél lehet a 061/111-5926-os telefonszámon, vagy Palatinus Zoltánnál a 063-849-0039-es számon, illetve a dooplastrec@gmail.com e-mail címen.