2024. április 20., szombat

A függőbetegség elleni küzdelem hónapja

Az internet, a mobiltelefon használata és a munka is függőséget okozhat

November a függőségi betegségek elleni küzdelem hónapja, ez alkalomból a szabadkai Közegészségügyi Intézet azokra a mindennapi szokásokra hívja fel a figyelmet, amelyek függőségi betegséghez vagy összetettebb egészségügyi, szociális-gazdasági gondokhoz vezetnek. Mint kiemelik, a mai ember számos olyan szokást ápol, amelyek káros hatással vannak az egészségünkre és az életünk minden területére.

Mindenekelőtt a koffein káros hatására mutatnak rá, amely megtalálható a kávéban, a csokoládéban, valamint az energiaitalokban, továbbá a nikotin, az alkohol, egyes kábítószerek mind tartalmaznak olyan vegyi anyagokat, amelyeknek pszichoaktív hatásukkal pszichikai és fizikai függőséget okoznak. A mai embernek azonban számos más függőséget okozó jelenséggel is szembesülnie kell, ilyen az internetfüggőség, a szerencsejáték, a mobiltelefon, a vásárlási, illetve a munkafüggőség, figyelmeztetnek az intézet munkatársai.

A Közegészségügyi Intézet szakmunkatársai arra mutatnak rá, hogy ezek azok a függőségek, amelyek esetében a leszokáshoz csupán a saját akaratunk is elég. A család támogatása, valamint a közvetlen környezetünk segítsége jelentős szerepet játszik a vágy leküzdésében.