2024. március 29., péntek

Több mint ezer halottja van a Fülöp-szigeteki tájfunnak

Több mint ezer halottat hagyott maga után a Haiyan tájfun a Fülöp-szigetek középső részén a Vöröskereszt szombati becslései szerint.

A tájfun, amely valószínűleg a legerősebb trópusi vihar volt, amely a délkelet-ázsiai szigetországot valaha sújtotta, házak tömegét döntötte romba, és súlyos károkat okozott a 220 ezer lakosú kikötőváros tengerparti repülőterén is, amelyet elárasztottak a heves szél által felkorbácsolt két emelet magas hullámok.
Bernd Schell, a Német Vöröskereszt (DRK) Manilában dolgozó koordinátora a dpa német hírügynökségnek azt mondta, hogy információi szerint "a város 80 százaléka romokban hever".

A Fülöp-szigeteki Vöröskereszt vezetője, Richard Gordon szerint több mint ezer ember vesztette életét a természeti csapásban. A szervezet főtitkára, Gwendolyn Pang azt mondta, hogy az áldozatok száma csak az ország középső részében fekvő, a vihar által legsúlyosabban érintett Tacloban városában elérheti az ötezer főt.
A Vöröskereszt hangsúlyozta, hogy az általa közölt adatok becslések. A hatóságok eddig 138 halottról számoltak be.
Az ENSZ egyik segélykoordinátora, aki egy mentőcsapattal érkezett Taclobanba, úgy nyilatkozott, hogy utoljára a 220 ezer halálos áldozatot szedő 2004-es indiai-óceáni szökőár után látott hasonló léptékű pusztítást. "Autók hevernek szanaszét szórva, és az utcákat törmelék borítja" - mondta Sebastian Rhodes Stampa ENSZ-alkalmazott. Szavai szerint az utak járhatatlanok, s a helyszínt csak helikopterekkel lehet megközelíteni.
Rey Balido, az Fülöp-szigeteki katasztrófavédelmi hatóság egyik szóvivője szerint Taclobanban néhány kivétellel minden házat súlyosan megrongált vagy teljesen lerombolt a tájfun. A tengerparthoz közel fekvő repülőtér irányítótornyát, fogadóépületét és távközlési berendezéseit szintén tönkretették a reptérre zúduló hatalmas hullámok, s az ott állomásozó katonák közül többen eltűntek.
A kormány szombaton 15 ezer katonát vezényelt a tájfun által leginkább sújtott térségbe helikoptereken, teherautókon és gyalogosan, s a károk ellenére szombaton sikerült leszállnia a repülőtéren két C-130-as katonai szállítógépnek, amely a mentéshez szükséges felszereléseket és távközlési berendezéseket vitt Taclobanba.
John Andrews, az ország polgári légi közlekedésének egyik illetékese korábban azt mondta, hogy a jelentések szerint száznál több holttestet számoltak össze a Leyte szigetén fekvő városban és környékén. Hozzátette, hogy körülbelül ugyanennyi sérültről is tudnak.
Az egyebek közt földcsuszamlásokat okozó vihar áldozatairól várhatóan sokkal súlyosabb jelentések érkeznek majd, amint a mentőalakulatok és a helyszínre vezényelt katonai egységek elérik a megrongált utak miatt nehezen megközelíthető térséget, amellyel a távközlési kapcsolat is szinte teljesen megszakadt.
John Kerry amerikai külügyminiszter szombaton az Egyesült Államok részvétéről és szolidaritásáról biztosította a Fülöp-szigeteki népet és felajánlotta országa segítségét a manilai kormánynak. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke ugyancsak részvétét fejezte ki és felajánlotta, hogy az Európai Unió gyorssegélyben részesíti a szigetországot. Ferenc pápa Twitter-bejegyzésében arra buzdította a híveket, hogy csatlakozzanak a tájfun áldozataiért mondott imájához.
A Haiyan tájfun péntek reggel csapott le a Fülöp-szigetekre, és szombaton valamelyest meggyengülve Vietnam irányában folytatta útját. Vietnam 15 tartományában rendelték vissza a hajókat a kikötőkbe, s a hatóságok óvintézkedéseket tesznek a földcsuszamlások által veszélyeztetett településeken. A hanoi kormány hivatalos weblapja szerint csak Da Nang és Quang Nam tartományokban közel 300 ezer embert telepítettek biztonságosabb körzetekbe.
A Fülöp-szigeteki Taclobanban Roger Mercado helyi kormányzó elmondta, hogy a folytatódó heves esőzés és a sűrű köd miatt nappal is szinte az éjszakai sötétséghez hasonló látási viszonyok uralkodnak a környéken. Az ország középső részén továbbra is zárva vannak a kompkikötők és a repülőterek.
A szupertájfun óránként 300 kilométeres sebességet is elérő széllökései kidöntött villanyoszlopokat, kicsavart fákat, leszakított háztetőket hagyott maga után, és szilánkokra zúzott házakat, ami mind arra utal, hogy a halálos áldozatok száma nagyobb lehet az első beszámolókban foglaltaknál. Az első televíziós felvételeken a főváros Manilától mintegy 580 kilométerre délkeletre fekvő Tacloban lakói vízben gázoltak az elárasztott utcákon, az áradás által elöntött autók között.
A hatóságok már a tájfun érkezése előtt közel egymillió embert költöztettek biztonságos helyre. A kormány előzetes figyelmeztetése szerint húsz tartományban összesen 12 millió embert fenyegetett a vihar. Emiatt még csütörtökön Taclobanba repült Mar Roxas belügyminiszter és Voltaire Gazmin védelmi miniszter is a védelmi munkák irányítására, de pénteken velük is megszakadt a kapcsolat.