2024. április 19., péntek

Miből és mennyit költöttek Zomborban?

A statisztikai és tervhivatal kimutatása szerint szeptemberben 26 448 dinárra volt szüksége egy háromtagú családnak az élelmiszerek megvásárlásához. Ez az úgynevezett fogyasztói kosár optimális táplálkozásra vonatkozik, a létminimumnak számító keretet pedig mindössze 16 558 dinárra becsülték, amiről már érdemes találgatni, hogy vajon mit is vásárolhattak az ennyiből élni kényszerülők.

Zomborban az ősz első hónapjában 19 320 dinár volt a minimálbér, az átlagos jövedelem pedig csaknem 36 ezer dinár.

Egyedül élő nyugdíjas­nak 5519 dinárra volt szüksége az alapvető létfenntartáshoz, némi finomabb falatok esetén azonban 8816 dinárba került a havi táplálkozás.

A kimutatás szerint legtöbbet tőkehúsra és húskészítményekre költöttek, legkevesebbet pedig friss, illetve tartósított halra.

Ezek az adatok kizárólag élelmiszerre értendőek, ha azonban hozzáadjuk a rezsiköltséget, ruházkodást, tisztálkodást és egyéb kiadást, sokkal kedvezőtlenebb az arány az átlagbevétel és az átlagkiadás között.

A Vajdaság területén végzett felmérés szerint az év első negyedében legtöbbet élelmiszerre költöttek a családok (jövedelmük 40 százalékát). A családi bevétel 3,4 százalékáért szeszes italt és dohányipari terméket vásároltak, lábbelire 4,7, rezsire 19,1, alapvető háztartási és lakásfenntartási cikkekre 5 százalékát. Figyelemreméltó adat, hogy egészségügyi ellátásra a bevételünk 4 százalékát fordítottunk, utazásra 7,5, kommunikációra 4,7, rekreációra és művelődésre 3,9, képzésre 1,3, éttermi és szállodai szolgáltatásra 1,4 százalékot költöttünk bevételünkből.