2024. március 29., péntek

Új számítógépterem, új felszereléssel

A Csabai Károly Pedagógusegyesület sikeresen pályázott a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nél

A topolyai Csabai Károly Pedagógusegyesület annak okán, hogy Topolya község középiskolái közül a Mezőgazdasági Iskola számítógéptermének felszerelését  ítélte legelavultabbnak, továbbá, hogy e szakközépiskola a legnépesebb a községben – több mint ötven településről érkező, csaknem 700 diák oktatását valósítják meg falain belül – a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nél új, tizenegy számítógéppel és monitorral felszerelt számítógépterem kialakításához szükséges eszközökre pályázott számukra, sikerrel.

– A Szerbiai Oktatásügyi Minisztérium a 2010–2011-es tanévben a Digitális iskola elnevezésű programja keretében a topolyai általános iskolákat felszerelte egy-egy korszerű számítógépteremmel. A középiskolákat ez a program nem érintette. A mezőgazdasági középiskola informatikatermének számítógépei több mint nyolcévesek, újabb, fejlettebb szoftverek futtatására nem alkalmasak. A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nél a 2013-as év tavaszán az ötletgazdaként fellépő Lőrik Lajos informatikatanárral közösen kivitelezett, a Korszerű oktatás a mezőgazdasági szakközépoktatásban címmel átadott pályázatunk arra irányult, hogy a Mezőgazdasági Iskola számítógépes felszerelésének korszerűsítésével hosszú távra biztosítsuk az ott tanuló diákok és tanáraik zavartalan, minőségi munkamenetét. Júniusban zajlott az Alappal való szerződéskötés, mostanra a nyolcszázezer forintos, vagyis háromszázezer dináros támogatásuk jóvoltából az eszközök beszerzése és beszerelése is megtörtént, használatukra lehetőség nyílt – osztotta meg lapunkkal Lovra Szabolcski Irén, a Csabai Károly Pedagógusegyesület elnöke.
– A tizenegy új számítógéppel és ugyanennyi új monitorral felszerelt számítógéptermünket 117 pedagógus látogathatja, továbbá csaknem hétszáz diák használhatja a berendezést: 180 tanuló számítástechnika órán kötelezően, a többiek pedig fakultatívan, diákpályázatok írásakor, az iskolaújság szerkesztésekor, záróvizsga-dolgozat elkészítése során stb. Iskolánk tanári karának kilencven százaléka taneszközként, szemléltetésre is használja a számítógépeket. Az új tanterem, valamint a jelenleg fejlesztésem alatt álló e-oktatási rendszer kialakításával a tanárok a jövőben már tesztelni és osztályozni is tudják diákjaikat elektronikus úton – nyilatkozta Lőrik Lajos, a Mezőgazdasági Iskola informatikatanára.