2024. március 29., péntek

Húsvétra felépülhet a Művelődési Ház

Újévig befejezik Horgoson a munkálatok első szakaszát

A horgosi Művelődési Ház újjáépítési munkálatai négy évvel ezelőtt kezdődtek, ám az erre ígért pénz hiányában a munkálatok többször leálltak. A nyáron a könyvtárnak szánt helyiség bérbeadásával került megint a figyelem középpontjába, azonban ezt a település tanácstagjai végül leszavazták. Szeptemberben ismét megindult az építkezés.

A munkálatokat a hét közepén megtekintette Nyilas Mihály polgármester, dr. Katkics Zoltán művelődéssel megbízott tanácstag és Bacskulin István, Horgos helyi közösségének elnöke.
– Többször megtorpant már az építkezés, de én azt szeretném, ha ez lenne az utolsó újraindulás, és a munka a Művelődési Ház felépüléséig meg sem állna. A tervek szerint a munkálatok első fázisa december 31-éig befejeződik, ez az elsődleges szerződés mintegy 82 millió dinárra szól, a munkálatok második fázisa pedig 27 millió dinár értékű, amelyből 17 milliót a községi költségvetésből biztosítunk. A helyi közösségnek kell kiírnia a közbeszerzési pályázatot. Ha a munka a jelenlegi tempóban folytatódik, reális eséllyel húsvétra elkészül az új művelődési otthon – jelentette ki Nyilas Mihály. Hozzátette: dicséretes, hogy Horgoson a nehéz körülmények ellenére nem állt le a művelődési élet, a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület keretében működő csoportok ez idő alatt is folytatták tevékenységüket, ahogyan a többi, szintén a művelődési házban székelő civil szervezet, a könyvtár és a zeneiskola is. A kérdésre, hogy hogyan tudtak ezek az egyesületek, csoportok működni az elmúlt években, Bacskulin István azt válaszolta, ha elárulná, akkor talán nem kapnának támogatást.

Pedig valóban fontos kiemelni, hogy az év végi zárórendezvények, a karácsonyi műsor, a Vajdasági Szólótáncfesztivál, a Szüreti Napok, a Barka kézműveskör kiállításai, a könyvtár irodalmi estjei és sok egyéb program sem maradt el. Ez pedig épp azt bizonyítja, hogy ennek a településnek mekkora szüksége van erre az impozáns épületre.

A munkálatok befejezése után a Művelődési Ház berendezésére további pályázati pénzekre lesz szükség – tudtuk meg a helyi közösség elnökétől, aki elmondta, hogy eddig a színházterem számára már megvásároltak 300 széket, a továbbiakban pedig elsősorban az irodák és a konyha felszerelésére kívánnak pályázni.