2024. április 24., szerda
BAJNOKOK LIGÁJA

Mourinho adta az ötletet Eto’ónak

Bőven tartogatott érdekes mérkőzéseket a BL szerdai játéknapja, amelyen a legnagyobb meglepetést az Arsenal szolgáltatta, nyerni tudtak ugyanis az Ágyúsok Dortmundban, és mivel a Napoli magabiztosan verte a Marseille-t, az előző kiírás döntőse lépéshátrányba került a két riválissal szemben a F csoportban. Továbbjutott két spanyol együttes a kieséses szakaszba, az Atlético Madrid a bécsi Austria könnyed legyőzésével, míg a Barcelona a Milan fölött aratott 3:1-es sikerével.

Mourinho Eto’ónak: Látod, megmondtam, hogy meg lehet zavarni a Schalke kapusát!(Fotó: Beta)

Mourinho Eto’ónak: Látod, megmondtam, hogy meg lehet zavarni a Schalke kapusát!(Fotó: Beta)

Az E csoportban helyreállt az előzetes erősorrend, a Schalke fölött 3:0-s győzelmet arató Chelsea immár hárompontos előnnyel áll a kvartett élén. Pedig a magyar válogatott Szalai Ádámot végig a pályán tudó gelsenkircheni együttes fél óráig kiválóan tartotta magát a Stamford Bridge-en, akkor viszont Timo Hildebrand addig várt egy hazagurított labda kirúgásával, hogy mire megtette volna, belerúgta Samuel Etoóba, akiről a hálóba csorgott a játékszer – innen kezdve pedig már nem volt kérdéses a győztes kiléte. A ritka ügyetlenkedésből született találatról José Mourinho elmondta, hogy nem volt véletlen: „Én mondtam Samuel Eto’ónak, hogy zavarja a Schalke kapusát, mert ismertem őt Portugáliából és Spanyolországból, és tudtam, hogy gyakran passzolnak majd hátra hozzá a németek.” Nem használta ki a Schalke vereségét a Basel, amely csak a ráadásban tudott pontot menteni otthon a Steaua ellen.

Nagy izgalmakat hoztak az F csoport meccsei, az Arsenal Aaron Ramsey újabb találatával – 15 klubmeccsen 8 gólnál és 5 gólpassznál jár a walesi – nyert Dortmundban, és a kvartett élére ugrott. A csapat francia trénere, Arsène Wenger jubilált: 150. alkalommal vezette csapatát a BL-ben, ennél többször csak a legendás Sir Alex Ferguson állt a kispad mellett BL-meccsen. Roman Weidenfeller, a hazaiak kapusa morgolódott a meccs után: „Igazságtalan eredmény született. Nekünk is volt egy kis szerencsénk Londonban, most pedig megvolt ennek a böjtje.”

Az angolokhoz hasonlóan kilencpontos a Napoli is, amely a Marseille ellen nyert harcos, öt gólt hozó mérkőzésen. „Megvan a harmadik győzelmünk, kilenc pontunk van, fontos mérföldkőnél vagyunk. Elégedett vagyok, mert egy nehéz mérkőzést nyertünk meg. Ebben a csoportban 12 ponttal sem biztos a továbbjutás, ez nagyon sokat elmond a színvonalról” – mondta Rafa Benítez, az olaszok vezetőedzője.

A G csoportból továbbjutott a negyedik meccsén is győzelmet – ráadásul fölényeset – arató Atlético Madrid. A 2. helyért küzdő csapatok meccsén a brazil Hulk gólt lőtt egykori csapata ellen, majd kihagyott egy büntetőt, így veszélybe került a Zenit továbbjutása.

A H csoportban is eldőlt az egyik továbbjutóhely sorsa: a Barcelona legyőzte a Milant, így biztosította helyét a kieséses szakaszban. A mérkőzés egyik főszereplője a szerb Milorad Mažić volt, aki fél óra elteltével befújt egy tizenegyest a hazaiak számára – Ignazio Abate ugyan hozzáért Neymarhoz, de a brazil nagyot dobott magán, a szerb bíró pedig könnyű sípjával döntően befolyásolta a mérkőzést. A büntetőt Lionel Messi értékesítette, aki a hajrában rúgott még egyet, és elhalkította a néhány góltalan meccse miatt őt már temetni készülőket: „Két sérülésem volt egymás után, ezeknek a hatása ilyenkor természetesen észrevehető. De már egyértelműen túl vagyok rajtuk, elégedett vagyok a formámmal. Nyugodt vagyok, lépésről lépésre veszem fel újra a ritmust.” A meccsen egyébként a középpályás Xavi új rekordot állított fel: 141. BL-meccsén a 80. győzelemnek örülhetett, amivel átadta a múltnak a Real Madrid és a Schalke színeiben 79 alkalommal győzelmet ünneplő Raúl korábbi rekordját.