2024. április 20., szombat

Elveszett milliárdok platformja

A Tartományi Képviselőház elfogadta a Vajdaság finanszírozásáról szóló törvény kidolgozásának alapjául szolgáló állásfoglalást

Az elfogadott dokumentumra a tartományi adminisztráció kiindulópontként fog tekinteni a Vajdaság finanszírozásáról folytatott tárgyalások során, melyeket a köztársasági kormánnyal vagy a törvény megalkotásával megbízott vegyes munkacsoport keretében fog folytatni. Vajdaság számára egy saját adóhatóság bevezetését irányozza elő a javaslat, a Demokrata Párt, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga és a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői szerint ugyanis ez az egyedüli alkotmányos módja annak, hogy a tartomány költségvetése számára szavatolják a sokat emlegetett hétszázalékos minimumot. Az ellenzék a parlament pénteki ülésén élesen bírálta a javaslatot: az egységes állami adóhivatal szétszaggatásától tartanak, továbbá attól, hogy a platform egy független vajdasági fiskális politikát kíván bevezetni.

A dokumentum értelmében teljes egészében a tartomány költségvetésébe folyna be az úgynevezett közvetlen vagy egyenes adó, kivéve ennek az a része, amely a helyi önkormányzatokat illeti meg (Fotó: Ótos András)

A dokumentum értelmében teljes egészében a tartomány költségvetésébe folyna be az úgynevezett közvetlen vagy egyenes adó, kivéve ennek az a része, amely a helyi önkormányzatokat illeti meg (Fotó: Ótos András)

A dokumentum értelmében teljes egészében a tartomány költségvetésébe folyna be az úgynevezett közvetlen vagy egyenes adó (ilyen a vagyonadó, a nyereségadó, a jövedelemadó stb.), kivéve ennek az a része, mely a helyi önkormányzatokat illeti meg. Mivel az ebből származó bevétel még nem elég az alkotmányos hét százalék szavatolásához, a tartomány végezné saját területén az áruforgalmi adó és a jövedéki adók, azaz a közvetett adók begyűjtését is, s a hét százalékon felüli részt egyszerűen továbbítanák a köztársasági büdzsébe. Az ellenzék szerint ez viszont azt jelentené, hogy a tartomány polgárai elsőbbséget élveznének Szerbia többi polgárával szemben.

Saša Santovac, a Szerb Radikális Párt képviselője és Predrag Matejin, a Szerb Haladó Párt frakcióvezetője is alkotmányellenesnek nevezték a javaslatot, noha mindketten fontosnak tartják, hogy megszülessen a tartomány finanszírozásáról szóló törvény. Branislav Ristivojević, a Szerbiai Demokrata Párt képviselője az említett minősítéseknél is messzebbre ment el – a párt álláspontja szerint a platform nemcsak alkotmányellenes, hanem statútumellenes is. Pavle Budakov, a Szerbiai Szocialista Párt frakcióvezetője azt javasolta, hogy az egységes állami adóhivatalon belül találják meg a hét százalék szavatolásának módját, pártja is a platform ellen szavazott.

UNIÓS ELŐFELTÉTEL

Bojan Pajtić tartományi kormányfő arra emlékeztetett, hogy az idén 33 milliárd dinárral kevesebbet fizettek ki a költségvetésből Vajdaságnak az alkotmányos minimumnál, s a helyzet megoldását sürgette, melyhez szerinte megfelelő kiindulópontot jelent a platform. Tény, hogy a Demokrata Párt kormányzása idején sem foglalkozott a köztársasági hatalom Vajdaság finanszírozásával, az ezzel kapcsolatos kérdésre válaszolva Pajtić közölte, hogy maga mindig figyelmeztetett az államnak erre a kötelességére függetlenül attól, hogy ki volt hatalmon és ki volt az aktuális pénzügyminiszter. Az alkotmányt tiszteletben kell tartani, tette hozzá, s most már uniós előfeltétel is a finanszírozási jogszabály elfogadása, így attól nem menekülhet egyik vezetőség sem a jövőben – értékelte a kormányfő.

UNALMAS KIFOGÁSOK

Pásztor István házelnök kifejtette, hogy éppen a hét évvel ezelőtti Szent Demeter-napon (Mitrovdan) hozták meg azt az új alkotmányt, amelyiket követően annyi fejfájást kellett túlélnie a tartományi pénzügyeknek. Mint mondta, csupán egy évig tartották be annak hét százalékra vonatkozó elvét, az ezt követő kormányok 2008-tól folyamatosan megszegték azt. Közölte, hogy csalódott az ellenzékben, mert azt hitte, szakmailag és ideológiailag is felkészültebben fog vitázni a platform kapcsán, a hallott kifogásokat ugyanis már milliószor elmondták, s lassan unalmasnak tűnnek.

Egeresi Sándor, a Vajdasági Magyar Szövetség frakcióvezetője hangsúlyozta, hogy az elmúlt hét évben több mint százmilliárd dinárral rövidítették meg Vajdaságot, s a finanszírozás kérdésének napirendre tűzése jó alkalom egyesek számára arra, hogy ismét szeparatizmussal vádolják meg a tartományi adminisztrációt. Az európai út Vajdasággal együtt történik, és e probléma megoldása jelentős állomása ennek az útnak – tette hozzá. A szerb államnak Vajdaság területén minden önkormányzatban van adóhatósága, mindössze tehát arról van szó, hogy az adóbegyűjtés egyfajta átruházását kellene lehetővé tenni a tartomány szervei számára. Az alkotmányszegésről szóló kifogások egy jól ismert politikai forgatókönyv részét képezik – fogalmazott Egeresi.

Egeresi: Megoldani a Topolyai-tó helyzetét

A pénteki ülés végén, a képviselői kérdések ideje alatt Egeresi Sándor, a VMSZ frakcióvezetője a Topolyai-tó kapcsán felmerülő problémákra: az ellenőrizetlen lehalászásokra és a tisztázatlan jogi helyzetre mutatott rá. Egy mintegy húszéves gondról van szó, közölte, s felhívta a figyelmet a néhány héttel ezelőtt megtartott tiltakozásra is. Egeresi képviselői indítványt nyújtott be a tartományi kormányhoz, melyben kéri a tó jogi státusának a rendezéséhez szükséges lépesek megtevését, akár a köztársasági kormány megkeresését az ügyben. Intézkedéseket szorgalmaz a már ipari szintű orvhalászat megfékezése érdekében is.

Újhelyi Ákos, a párt képviselője elmondta, hogy a platform tervezete a partnerség és a szubszidiaritás elvével összhangban lett kidolgozva, mert megelégelték a Belgrád által folytatott mostohapolitikát. Hozzátette, hogy ezzel kívánja a platformot beterjesztő három frakció megakadályozni a virtuális, alkotmány- és Vajdaság-ellenes költségvetések jövőbeli elfogadását.

ADÓSSÁGOK ÉS „FANTOMALAGUTAK”

Branislav Bogaroški, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga frakcióvezetője kijelentette, hogy Vajdaság gyakorlatilag hét éve van alkotmányon kívüli helyzetben, hiszen hiányoznak finanszírozásának törvényes alapjai. A jelenlegi alkotmány kitételét sem alkalmazták soha teljesen, ehelyett „milliárd eurós adósságot, átfolyós vízmelegítőhöz hasonló átutalásokat és továbbutalásokat, Fruška gora-i fantomalagutakat” kaptunk – fogalmazott Bogaroški. Amikor a pénzügyi kérdéseket érintjük, mindig azt kapjuk válaszként, hogy az államot akarjuk megdönteni, és elegünk van ezekből az évtizedes üres frázisokból – húzta alá a liga frakcióvezetője.

A platform elfogadását követően most a törvény kidolgozásával megbízott munkacsoport minél gyorsabb „életre keltésére” lenne szükség – értettek egyet a hatalmi pártok képviselői –, azt ugyanis még Mlađan Dinkić pénzügyminiszteri mandátuma alatt állították fel, de sohasem látott munkához a köztársasági kormány hozzáállása miatt.

A képviselők pénteken változtattak a ház ügyrendjén is. Pelt Ilonától, a VMSZ képviselőjétől megtudtuk, hogy a módosításoknak köszönhetően pontosították a bizottsági ülések lehetséges helyszíneit, rövidítették a rendes és rendkívüli ülések összehívásának idejét, továbbá új pontba foglalták az ünnepi és tematikus jellegű ülések szabályozását.