2024. március 29., péntek

Médiaprivatizáció

A Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete (VMÚE) az elmúlt években több esetben emelte fel a szavát a helyi közszolgálati médiát ért jogsértések, a mostoha viszonyulás miatt, és kénytelen ezt tenni most is.

A sikertelen magánosítás következményei lesújtóak. A privatizált médiumok csaknem mindegyike – tisztelet a kivételnek – megszűnt létezni. Amennyiben elfogadásra kerülne a tájékoztatásról és az elektronikus médiáról szóló törvény módosítási javaslata – amelynek közvitája most ért véget, és amelyet a közszolgálati tájékoztatással foglalkozó önkormányzati alapítású tájékoztatási eszközök magánosítása kapcsán több kifogás is ért –, a még megmaradt rádiók sorsa is megpecsételődik. Különösen azokat fenyegeti ez a veszély, amelyek a nemzeti közösségek nyelvén is sugároznak műsorokat, mivel az új tulajdonosnak nem érdeke a közszolgálati műsorok fenntartása, számára csak egy cél létezik, a profitszerzés.

Alaptalanok azok az indokok, hogy a helyi adók privatizációja európai uniós gyakorlat. A Szabadkai Rádió – amely a törvényjavaslat elfogadása után kötelező privatizálás alá kerülne – a környező országok több hasonló, önkormányzati alapítású rádióállomásával folytat évek óta sikeres együttműködést, készít több nyelven rendszeresen jelentkező közös műsorokat.

Elfogadhatatlannak tartjuk azt az állítást is, miszerint a magánosítás a tájékoztatás függetlenítését, a sajtó és a vélemény-nyilvánítás szabadságát szolgálja.

Mivel a törvényjavaslat készítői nem tartották fontosnak, a törvényhozók figyelmébe ajánljuk a tényt: a hallgatottsági felmérések szerint a megkérdezettek túlnyomó többsége, főleg a nemzeti kisebbségekhez tartozók, igénylik a helyi és a regionális közszolgálati tájékoztatást. Ezt az elvárást azért sem kellene szem elől téveszteni, mert az Alkotmány által szavatolt jogról van szó. A VMÚE minden egyes magyar, de más kisebbségi nyelvű közszolgálati tartalomszolgáltatást végző kistérségi médium jelenlétét hasznosnak és üdvösnek tartja, mert erősítik az anyanyelvű tájékoztatást, és nagyon fontos szerepet töltenek be a saját közösségükben.