2024. március 29., péntek

Kellenek is, nem is a pártok?

Visszatekintő a zentai helyi közösségi választásokra

Az október végi helyi közösségi választásokon Zenta községben számos jelölt mögött felsorakoztak a községben tevékenykedő politikai szervezetek, s komoly munkát fektettek be a népszerűsítésükbe. Ezért arra voltunk kíváncsiak, hogy a pártok illetékesei miképpen vélekednek a voksolásról, mennyire volt „kifizetődő” a munkájuk, illetve mi a véleményük arról, hogy a pártok túlzott szerepet játszottak a választásokon.

Juhász Attila, a Vajdasági Magyar Szövetség helyi szervezetének ügyvezető alelnöke elmondta, hogy egyszerű zentai választópolgárként az a véleménye, hogy ez a választás is tükrözte azon polgárok népszerűségét, akik az adott helyi közösség területén idáig is tevékenykedtek, s azokat a jelölteket támogatták, akik aktívan részt vesznek a kerületek életében, miközben szépen kiszűrődtek azok, akik pártmegbízásból indultak.
– Az persze más kérdés, hogy a pártok, így a VMSZ is támogatásban részesítettek egyes jelölteket. Egyeztettünk velük a programokról, amelyek alapján együtt tudunk működni, s nem csak feltettük a szórólapjainkra – ecsetelte.

Juhász szerint a párttámogatás részben azért lényeges, mert a politikával átszőtt világunkban logikus, hogy a pártoknak is állást kell foglalniuk: – Úgy érzem, hogy ez a kölcsönös támogatás helyes és működőképes – jegyezte meg. Hozzátette, hogy szerinte a helyi közösségeknek is normális párbeszédet kell folytatniuk az önkormányzatokkal, tartománnyal, köztársasági szervekkel, s ezért a helyi közösségekben tevékenykedő emberek számára is fontos, hogy milyen kapcsolatban vannak a hatalmat különböző szinteken gyakorlókkal.
– Az a baj, hogy amikor a pártpolitikáról beszél valaki, akkor az emberek azonnal csak a rosszra gondolnak, ahelyett hogy átgondolnák: valamilyen cél elérése érdekében szerveződnünk kell, s amennyiben ez az összefogás megtörténik, akkor nagyobb horderejű dolgokat tudunk véghezvinni – nyilatkozta az ügyvezető alelnök.

Sándor József, a Szerbia Egyesült Régiói helyi szervezetének alelnöke elégedettségének adott hangot a pártja által támogatott jelöltek szereplése kapcsán:
– A választások előtt felmértük, hogy milyenek a reális erőviszonyok a város területén, s hogy hol vannak olyan embereink, akik szeretnének aktívan dolgozni a helyi közösségekben – nyilatkozta. Ezért is döntöttek úgy, hogy csupán a város területén támogatnak jelölteket. A párt alelnöke szerint a megszerzett szavazatok azt bizonyítják, hogy az általuk patronált jelöltek valós támogatottsággal rendelkeznek ahhoz, hogy a helyi közösségek életét koordinálják. Pártjuk tagságából egyedül a Centar–Tópart területén jelezték többen, hogy indulnának a választásokon, s ezért ott szerepeltek a jelöltlistán.

A SZER alelnöke szerint ebben a kerületben gyakorlatilag a Zentán jelentős szerepet játszó pártok versenyeztek egymással, amit el is ítélnek, mivel ebben a kerületben komoly munka folyt eddig is, aminek semmi köze nem volt a politikához, s több civil szervezet is lehetőséget kapott, hogy itt tevékenykedjen. Ez pedig elsősorban az előző tanács tagjainak köszönhető. Az alelnök megemlítette azt is, hogy az idei voksolás során egyes listákon olyan emberek is bejutottak a helyi közösségek igazgatásába, akik számára fizikai képtelenség, hogy társadalmi munkában ilyen jellegű tevékenységgel is foglalkozzanak, és szerinte a nevük csak azért került fel a listára, hogy ezzel is növeljék a pártjuk tekintélyét.

Širková Anikó, a Demokrata Párt helyi szervezetének alelnöke úgyszintén elégedetten nyilatkozott a párt által támogatott jelöltek szerepléséről, s elmondta, hogy ellentétben más pártokkal, amelyeknek egyes vezetői is jelöltették magukat, ők igyekeztek olyan pártonkívüli jelölteket támogatni, akiknek volna idejük és kedvük a helyi közösségek területén tevékenykedni. Širková Anikó azt is megjegyezte, hogy pártjuk népszerűségére nézve egyáltalán nem reprezentatívak a választások eredményei. Hozzátette: sem ő, sem a pártja nem helyesli azt, hogy a politikai szervezetek túlzott szerepet játszottak ezen a választáson, de mivel a többi párt is nagy hangsúlyt fektetett a megmérettetésre, így ők sem maradhattak ki.

A fenti pártokkal szemben a Magyar Polgári Szövetség ezúttal egy jelöltet sem támogatott a választásokon.
Rácz Szabó László, a párt elnöke ennek kapcsán elmondta, hogy egyrészt azért maradtak távol, mert ezeket a választásokat meg kellene hagyni az egyéni jelöltek számára, hogy a civil szféra érdekeit képviselhessék. Másrészt pedig nem akartak újabb veszekedésekbe bocsátkozódni, mivel amennyiben támogattak volna valakit, akkor biztos lett volna észrevételük a választások lebonyolításáról is. Rácz Szabó szerint ugyanis a helyi közösségek jogilag nem felelnek úgy a választási procedúráért, mint például az önkormányzatok, ezért nincs garantálva a választások tisztasága. Mivel a gyakorlatban a helyi közösség tanácsa határozza meg többek között azt, hogy kik lehetnek a szavazatszedő bizottság tagjai, így az ő berkeiken kívül induló jelölteknek semmi sem szavatolja azt, hogy nem lesz csalás.

Rácz Szabó szerint az alacsony részvételi arány azt mutatta, hogy a polgároknak sem tetszik az, hogy a pártok még a helyi közösségeket sem hagyják békén.