2024. április 24., szerda

Gunaras is szavaz

Decemberben új helyi járulék bevezetésről fognak dönteni a gunarasi helyi közösség területén élő polgárok

A topolyai községi képviselő-testület legutóbbi ülésén a képviselők elfogadták a helyi járulék bevezetéséről szóló népszavazás kiírását Bácskossuthfalva és Gunaras helyi közösségekben. Bácskossuthfalván november 15-e és november 24-e között, Gunarason pedig december 1-je és december 8-a között zajlik a referendum. Csorba Ottót, a gunarasi helyi közösség tanácsának elnökét a helyi hozzájárulás fontosságáról kérdeztük.

A gunarasi helyi közösségben december 31-én fog lejárni a 2007-ben megszavazott helyi járulék, ezért a gunarasi polgároknak ismét dönteniük kell annak újbóli bevezetéséről. Ez alkalommal a 2014-től 2023-ig tartó időszakra vonatkozóan fognak szavazni a helyi hozzájárulásról.
Egy olyan kis közösség esetében, mint Gunaras, a helyi járulék az egyetlen olyan biztos pénzforrása, amire építkezni lehet – mondta el lapunknak Csorba Ottó, a gunarasi helyi közösség tanácsának elnöke, amikor a helyi járulékról kérdeztük. Csorba szerint nem is annyira a járulék összege fontos, hanem az, hogy segítségével még több pénzt tudnak a faluba vonzani.
– A helyi hozzájárulásból nem lehet nagy dolgokat kivitelezni, mert az összege szinte csak a közvilágítás működtetésére és karbantartására elég, de mint önrész megjelenik minden pályázatnál. A helyi közösség bárhol pályáz, ezt tudja önrészként felmutatni, és ha figyelembe vesszük, hogy éves szinten 8–10 millió dinárt szoktunk nyerni 1,5 millió dináros önrésszel, akkor láthatjuk, hogy mennyire jelentős a helyi járulék szerepe – mondta el Csorba, majd azzal folytatta, hogy a helyi járulék bevezetése óta számos projektum valósult meg a faluban.

– Nem kizárólag a helyi járulékból, de annak segítségével sikerült felújítanunk a faluházat, valamint megvásárolnunk az egykori szövetkezeti otthont. Itt kialakítottunk egy közösségi termet, emellett befejeztük az elöregedett vízvezetékek cseréjét, szinte az egész helyi közösség területén. Ebben sok település előtt járunk, és már csak Bogarason kell kicserélni a régi csöveket. Korábban, ha a szomszéd megnyitotta a csapot, akkor nálam nem folyt a víz, most viszont kielégítő nyomás van minden utcában. A kutak kapacitását olyan szintre emeltük, hogy ha az egyik meghibásodna, akkor is biztosítani tudjuk a folyamatos vízellátást. Három éve kezdődött az utcák újra aszfaltozása, tavalyelőtt folytatódott ez a munka, ebben a hónapban pedig az új telepen fogjuk átaszfaltozni az utakat. A helyi járulék segítségével egy szemafor felállítására is nyertünk pénzt, pályázati úton. A felsoroltakból láthatjuk, hogy a helyi hozzájárulás szükséges, mert a segítségével ehhez hasonló projektumokra tudunk pályázni –  állítja a tanácselnök.

A helyi közösség a helyi járulékból támogatja az iskolát, az óvodát és az egyházat, emellett óriási szerepe van a gunarasi civil szerveztek és sportegyesületek zökkenőmentes működésében is. Csorba elmondta, hogy ezeket a helyi hozzájárulásból támogatják, nélküle a falubeli szerveztek pénz nélkül maradnának. Ez nagy kár lenne –  véli, hiszen kiváló eredményeket felmutató egyesületekről, klubokról van szó, amelyek sikereiket kitartó munkájuknak és a biztos anyagi háttérnek köszönhetik.

Helyi járulék nélkül a civil szerveztek munkája mellett veszélybe kerülne a közvilágítás is. A községi pénzeket a helyi közösség csak fejlesztésekre költheti, az utcai égők villanyszámláját nem lehet kifizetni belőle, mondta el a tanácselnök.