2024. április 26., péntek

Teret nem, de utcát elnevezhetnek Verica Baraćról

A Szolidaritás Polgári Egyesület követeli, hogy az utcanévadó bizottság hozzon döntést a javaslatukról

„Szerintünk a javaslatunk elfogadása jelképesen utalna arra, hogy a korrupcióellenes küzdelem „jelen” van Szabadkán is, és itt és most törvényes politikai eszközökkel akarnak dolgozni. Ezért várunk választ Önöktől. Követeljük, hogy hozzanak döntést, legyen az pozitív, vagy negatív, ami után tudni fogjuk, mit tegyünk” – nyílt levélben figyelmeztette a Szolidaritás Polgári Egyesület a képviselő-testületet, valamint az utcanévadó bizottságot.

A Vanja Dragojlović, a Szolidaritás Polgári Egyesület igazgatóbizottsági elnökének nevével aláírt nyílt levélben rámutatnak, hogy a polgári egyesület, miután tudomást szerzett Verica Barać, a korrupcióellenes bizottság elnök asszonyának haláláról, javaslattal fordult az utcanévadó bizottsághoz, hogy meghajolva munkássága előtt, Szabadkán utcát, vagy teret nevezzenek el róla. Miután az utcanévadó bizottság javaslatot kért az egyesülettől, hogy nevezzék meg mely utca, illetve tér átnevezésére gondoltak, a Szolidaritás a Harcosok sorakozója lakótelepen található medence előtti teret látta erre a legalkalmasabbnak. De mivel a mai napig választ erre a javaslatra nem kaptak, sőt az utcanévadó bizottság a mai napig nem döntött a javaslatról, a polgári egyesület nyílt levélben fogalmazta meg kérdéseit az üggyel kapcsolatban. „A bizottságnak van valami kifogása Verica Barać vagy az ő korrupcióellenes küzdelme ellen? A hatalomért folytatott küzdelem, illetve hogy a zsákmányból ki mekkora darabhoz jusson, a legfontosabb a városvezetőség számára Szabadkán? A „zsákmány” egyébként a szabadkaiaké, és nem lehet egyetlen párt „bankja” sem!” – figyelmeztetnek a levélben.

Mint a levélben felhívták a figyelmet, sajnos Szabadkán a korrupció elleni küzdelem még nem kezdődött el, hiszen a mai napig senkit nem vont felelősségre a bíróság a kizsákmányoló magánosítás miatt, vagy több olyan szabadkai vállalat leépítése miatt, amelyek a szabadkai gazdaság élenjárói voltak. Így ma több mint 20 ezer munkanélküli van Szabadkán, a városi költségvetésben pedig semmire sincs elég pénz – emelték ki a levélben.

Megkerestük az utcanévadó bizottság elnökét, akitől megtudtuk, hogy a bizottságnak nincs kifogása az ellen, hogy Verica Baraćról utcát nevezzenek el, egyedül a javasolt teret nem tartják erre alkalmasnak.

– A bizottság a legutóbbi ülésén úgy döntött, jelenleg nem alkalmas, hogy azt a teret Verica Baraćról nevezzük el. A bizottság álláspontja szerint – tehát nem az én személyes álláspontomról van szó – nem ezt a teret kellene róla elnevezni, hanem egy olyan utcát kellene átnevezni, amelyet például Új utcaként vezetnek – emelte ki Ivan Lazić, az utcanévadó bizottság elnöke. Kérdésünkre válaszolva, miszerint a Harcosok sorakozója lakótelepen található medence előtti tér elnevezésére érkezett-e már más javaslat, megtudtuk: – Jelenleg még nincs más javaslat.

Ivan Lazić ugyanakkor elmondta, hamarosan összeül a bizottság, várhatóan még ebben a hónapban és napirendre tűzik a Szolidaritás javaslatát, majd a bizottság megvitatja, pontosan mely utcát lehetne Verica Baraćról elnevezni. Felhívta a figyelmet, az utcanévadó bizottság döntését a Magyar Nemzeti Tanácsnak, illetve a Horvát Nemzeti Tanácsnak is jóvá kell hagynia, majd a végső döntést a városi képviselő-testület mondja ki.