2024. március 28., csütörtök

„Sok szerencsét az albán polgármesterhez”

A Kosovska Mitrovica északi részében három szavazóhelyen megismétlendő választások fontosságát hangsúlyozzák a szerb államvezetők

A november 3-án megtartott koszovói helyhatósági választások eddigi eredményének értelmében Kosovska Mitrovica északi részében egyelőre az albán pártok és képviselőik vezetnek, de mivel november 17-én három szavazóhelyen megismétlik a voksolást, ez a helyzet nagyon gyorsan megváltozhat, értékelte csütörtökön Aleksandar Vulin, a szerb kormány Koszovó-ügyi tárca nélküli minisztere. Az albán fél előnye nagyjából 2500 szavazat. Ha a megismételt választásokon nem vesz részt elég szerb polgár, akkor albán polgármester kerül a község élére, figyelmeztetett Vulin.

Kosovska Mitrovica északi részében egyelőre az albán pártok és képviselőik vezetnek (Fotó: Beta/AP)

Kosovska Mitrovica északi részében egyelőre az albán pártok és képviselőik vezetnek (Fotó: Beta/AP)

A Koszovóért felelős tárca nélküli miniszter értesülései szerint Zubin Potokban a Szerb Listára szavaztak a legtöbben. Ebben a községben 22 százalék volt a részvételi arány, a szintén észak-koszovói Leposavićban és Zvečanban pedig valamivel alacsonyabb. Vulin köszönetet mondott azoknak a szerbeknek, akik vasárnap elmentek szavazni.

Marko Đurić, Tomislav Nikolić szerb államfő tanácsadója, attól tart, hogy a szerb közösség „elveszíti” Kosovska Mitrovicát, pedig a község a legfontosabb központja a koszovói szerbeknek. Egyedül úgy lehet ezt megakadályozni, ha minél több szerb megy el szavazni november 17-én, emelte ki Đurić, majd kifejtette, hogy egyesek, megbújva a népért való aggodalom mögött, politikai nézeteiket a legszélsőségesebb albán erőkkel koalíciót alkotva valósítják meg.

A szerb államfő tanácsadója szerint a legnagyobb akadályt nem Pristina rosszakarata, vagy a nemzetközi közösség ügyetlen koszovói erői jelentik, hanem azok a szerbek, akik a választásokat a szerb egység megbolygatására használják ki.

– Szeretném, hogy ha azok, akik a szerb nemzeti érdekek legnagyobb védelmezőinek tüntetik fel magukat, de az éj leple alatt, az erdők sűrűjében igencsak ellentmondásos társasággal találkoznak, elárulnák, hogy miért nem mondjuk Srbicában, vagy Koszovó más településein törik össze a szavazóurnákat? Akkor, amikor a szerbek tízből kilenc községben karnyújtásnyira vannak terveik megvalósításától, mindenkinek egy cél mögé kellene felsorakoznia. Ez a cél pedig a koszovói szerb községek közösségének a megalapítása. Ezért kérjük a szerbeket, hogy november 17-én menjenek el szavazni – fogalmazott Đurić.

Veljko Odalović, a szerb kormány főtitkára szintén a választásokon való részvételre kéri a Kosovska Mitrovica északi részében élő polgárokat, majd ezt követően elmondta, hogy az albán fél manipulált a választási névjegyzékekkel, vagyis ez újabb ok arra, hogy a szerbek elmenjenek voksolni. 2500+1 szerb szavazat szükséges ahhoz, hogy Kosovska Mitrovica szerb irányítás alá kerüljön, hangsúlyozta Odalović, majd a folytatásban a szerb községek közösségének fontosságáról beszélt: a közösség által lehet erősíteni és megvalósítani a szerbség érdekeit.

Ivica Dačić kormányfő még egyértelműbben fogalmazott, amikor kijelentette: „Ha a Kosovska Mitrovica északi részében élő szerbek nem mennek el szavazni, akkor minden jót nekik.” A minél magasabb részvételi aránytól a szerbség megmaradása függ, mutatott rá a miniszterelnök.

– Minden a polgárok döntése és hozzáállása mentén fog alakulni, nem Belgrádot kell hibáztatni. Ha a szerbek nem mennek el szavazni, akkor albán polgármestert kapnak. Ha ez történik, akkor csak szerencsét kívánhatok nekik. A szerbeknek az az előnye, hogy pontosan tudják, mennyiüknek kellene szavaznia ahhoz, hogy szerb polgármester kerülhessen hatalomra. Kérem a szerbeket, hogy végre komolyan álljanak hozzá a dolgokhoz és menjenek el szavazni. Aki ezt nem teszi meg, az rengeteget kockáztat. Szerbia ennél jobban és ennél több eszközzel nem védelmezheti a szerbek érdekeit. Nem a szerb kormány miatt szólítom fel a szerbeket a voksolásra, hanem saját maguk miatt. Ki az, aki azt hiszi, hogy Szerbia 10 ezer ember miatt veszélyeztetni fogja jövőjét? Ki más védelmezi a koszovói szerbeket, ha nem a szerb állam? Esetleg a Szerbiai Demokrata Párt, a Dveri, az Obraz, vagy a huligánok? Komolytalan azt hinni, hogy a koszovói szerbek Szerbia nélkül is megmaradhatnak. Ki másra hallgassanak, ha nem Szerbiára? Korábban Szerbiának Koszovóban semmije sem volt, kivéve azt az elvi álláspontot, hogy Koszovó Szerbia. Ugyanakkor az észak-koszovói szerb vezetés csakis Belgrád számára volt legitim, a nemzetközi közösség számára nem – érvelt Dačić.

A Szerbiai Képviselőház Koszovó-ügyi Bizottsága csütörtöki ülésén szintén a november 17-i Kosovska Mitrovica-i választások jelentőségét vitatta meg. A bizottság a választásokon részt vevő szerb politikai erőket egységre, a polgárokat pedig a szavazásra kéri. Emellett fontosnak tartja, hogy az illetékesek minél előbb derítsék fel a november 3-án Kosovska Mitrovica északi részében történt incidensek körülményeit.

Krstimir Pantić és Oliver Ivanović, akik mindketten polgármesterjelöltek Kosovska Mitrovicában, úgy vélik, hogy a november 17-e túlságosan korai időpont a választások megismétlésére. Az addig hátramaradt időben lehetetlen a megfelelő módon megszervezni a választásokat és az is megtörténhet, hogy emiatt megismétlődnek a november 3-i incidensek, vélik a polgármesterjelöltek.

Ami a dél-koszovói szerbek magas részvételi arányát illeti, ezzel kapcsolatban Rada Trajković, az Egységes Szerb lista koszovói parlamenti képviselője kifejtette: ez nem azt jelenti, hogy a déli régióban élő szerbek integrálódtak az egyoldalúan kikiáltott Koszovó intézményrendszerébe, hanem azt, hogy meghallgatták a szerb államhatalmat, amely először fordult hozzájuk is. A szerb államhatalom nagyon sokáig kizárólag az észak-koszovói szerbeket szólította meg, véli Trajković, aki hozzátette, hogy mindenkinek érdekében áll a szerb intézmények integrálása a koszovói rendszerbe.