2024. április 24., szerda

Szerbia a vadnyugat ellen

A szurkolói és kábítószercsempész-bandák félkatonai alakulatokként tevékenykednek az országban – Az állam eddigi beavatkozását leginkább a politikai haszonszerzés érdeke akadályozta

Az állam határozott leszámolást tervez a huligánok ellen – legalábbis ilyen információk birtokába jutott a belgrádi sajtó, s erre utalnak a téma kapcsán hallott legújabb államvezetésbeli nyilatkozatok is. Az információk szerint a huligánok, szurkolóbandák és drogterjesztő csoportok ellen szervezett akcióra hamarosan sor kerül. A biztonsági szolgálatok koordinációs irodája is a huliganizmus visszaszorításával foglalkozik majd pénteki ülésén.

– A szolgálatok pontosan tudják, kik voltak azok, akik a múlt vasárnapi koszovói helyhatósági választásokon az urnák összetörését, a polgárok megfélemlítését végző csoportokat szervezték és vezették. Tudni vélik azt is, mikor lépték át a koszovói határvonalat – ismertette a Blic napilappal egy neve elhallgatását kérő hírforrás.

Mint hozzátette, tulajdonképpen nem is szurkolókról, hanem olyan kábítószercsempészekről van szó, akik szurkolóknak adják ki magukat, ezzel álcázva valódi tevékenységüket, s egész csoportokat, stadionokat, tribünöket tartanak ellenőrzésük alatt. Valamennyiüket le fogják tartóztatni hamarosan – állítja a titkosszolgálatokhoz közel álló forrás.

Az állam azonban ennél is nagyobb lépésre szánta el magát: teljes leszámolást tervez a stadionokat meghatározó rendbontások szervezői ellen, s ezt az akciót meglepetésszerűen kívánja végrehajtani, hogy ezeknek a struktúráknak ne legyen idejük felkészülni vagy válaszolni az ellenük intézett támadásra. Egy olyan munkacsoport létrehozását is kilátásba helyezték, amelyik kizárólag a szélsőséges szurkolócsoportokkal történő leszámoláson dolgozna.

Arról, hogy a szerb társadalom milyen óriási problémával áll szemben, a legutóbbi örökrangadó tett tanúbizonyságot – a Partizan és Crvena zvezda között lezajlott futballmérkőzésen a lelátókon eluralkodott erőszak következtében két személy megsebesült. Hétfőn a 27 éves Alen Kostićot, a Partizan Zabranjeni szurkolói csoportjának vezérét lábon lőtték, egy másik incidens során az újvidéki Vojvodina egyik vezérszurkolójának pedig felgyújtották Mercedes típusú személygépkocsiját.

MI IS UDVAROLTUNK NEKIK

A közvélemény tisztában van azzal, hogy az állam az eddigiekben keveset tett a probléma felszámolása érdekében, s ennek egyik oka az lehet, amire Ivica Dačić miniszterelnök mutatott rá csütörtöki nyilatkozatában: a politikai kapcsolatok. Dačić kijelentette, hogy a pártok éveken keresztül udvaroltak a huligánoknak, s beismerte, hogy saját Szerbiai Szocialista Pártja is ugyanígy cselekedett, amikor kifizetődőnek ítélt meg egy-egy ilyen lépést a szavazatszerzés érdekében.

– Most úgy teszünk, mintha meglepne bennünket, hogy léteznek bűnbandák és maffiacsoportok, miközben éveken, évtizedeken át mindenki udvarolt ezeknek, saját pártom is udvarolt bizonyos időszakokban a nacionalizmust és sovinizmust megjelenítőknek, mert akkor ez számított modernnek és népszerűnek a szavazatokért folytatott harc terén – nyilatkozta újságíróknak a kormányfő Belgrádban, egy nemzetközi konferencia szünetében.

Hozzátette, hogy egyetlen politikus sem szereti, ha kifütyülik a stadionokban, de az efféle hozzáállásnak egyszer és mindenkorra véget kell vetni, rendet kell az országban tenni, hogy az ne a vadnyugatra emlékeztessen. Mint mondta, át kell vizsgálni a törvényeket, s a társadalomban általános konszenzust kell teremteni a huliganizmus megfékezése céljából. A jelenlegi kormány nem fog az előzőhöz hasonlóan megrettenni a problémától – fogalmazott a miniszterelnök-belügyminiszter.

AZ ÁLLAM ELLENŐRZÉSÉN KÍVÜL

A köztársasági parlament védelmi és belügyi bizottsága is ezzel a témával foglalkozott legutóbbi ülésén, melyen megállapították, hogy a szurkolócsoportok félkatonai alakulatokként működnek Szerbiában, s teljesen az állam ellenőrzésén kívül állnak. Arra szólították fel a belügyminisztériumot, hogy juttassa el a bizottsághoz az utóbbi időszakban történt esetekről szóló jelentését, melyet ismét megvitatnak. Bejelentették, hogy az ülés zárt ajtók mögött zajlik majd, melyre lehetőséget nyújt a képviselőház ügyvitele.

HULIGÁNVEZÉREK DOSSZIÉI

Tény, hogy a szerb igazságszolgáltatás is számos esetben hozott olyan döntéseket a szurkolócsoportok egyes vezetőinek ügyében, melyek enyhén szólva furcsának minősíthetők. A Szörnyeteg néven emlegetett Ivan Bogdanov, aki az Ultra Boys (Zvezda) csoport vezetőjeként a genovai Szerbia–Olaszország-mérkőzésen tett rendbontás kapcsán vált ismertté, egy év tizenegy hónap szabadságvesztést kapott a rendőrség ellen elkövetett támadás és egy kosárlabda-mérkőzés előtt szervezett tömegverekedés miatt. Az olaszországi rendbontás kapcsán nem is folyt ellene eljárás. Aleksandar Vavić Vava, az Alcatraz (Partizan) vezetője egy évet kapott egy belgrádi, karaburmai késelésért, további tizenkét vádirat kapcsán azonban még ma sem született ellene ítélet – illetéktelen fegyvertartással, erőszakos cselekedetek végrehajtásával, nehéz testi sérülések okozásával és rablással is vádolták. Részt vett viszont a Szerbiai Szocialista Párt választási ünnepségén...

Miloš Radisavljević-Kimi, az Alcatraz másik vezetője négy hónapot kapott, mert az albánellenes belgrádi tüntetés során részt vett a Bayrakli (Zászlós) dzsámi felgyújtásában. Mladen Obradovićot, az Obraz szélsőséges szervezet vezetőjét két év börtönbüntetéssel sújtották a büszkeségnapi felvonuláson okozott rendbontások miatt, majd a Fellebbviteli Bíróság megsemmisítette az ítéletet, s végül nyolc hónapra ítélték el diszkriminációs gyűlöletbeszéde miatt. Alen Kostić, a Zabranjeni (Partizan) szurkolócsoport vezetője szabadlábon védekezhet, noha súlyos testi sérüléseket okozott egyik áldozatának augusztus végén, a gyilkossági kísérlet ügyében indított nyomozás még mindig tart.

TRIBÜNÖK AZ ALVILÁG GÉPEZETÉBEN

A szakértők is egyetértenek abban, hogy a megfékezhetetlennek tűnő huliganizmus társadalmunk egyik legkomolyabb betegségének számít jelenleg. Stanko Lazić szociológus szerint az a legborzasztóbb, hogy egyre több fiatal azonosul ezzel a viselkedésformával. Ha ők döntik el, lesz-e büszkeségnapi séta vagy nem, vagy azt, hogy Koszovóban sikeresek lesznek-e a választások, akkor igenis befolyásolják a társadalom helyzetét – állapította meg. Véleménye szerint bűnözők hordájával állunk szemben, s a probléma igenis megoldható, ha valaki tényleg meg akarja azt oldani, s nem statisztikai adatok másolgatásában meríti ki a huliganizmus elleni küzdelmet. Duško Davidović kriminológus szerint sincs a szurkolócsoportok közötti leszámolásoknak sok köze a futballcsapatokhoz, azok ugyanis félelemkeltésre, befolyásuk növelésére, s a döntésekbe való beleavatkozás lehetővé tételére szolgálnak. Hasonló állásponton van Igor Pešić kriminológus is, aki szerint minden a kábítószer-csempészet szolgálatában áll, s a tribünök csak ennek a gépezetnek a részét képezik. A drogterjesztés feletti hatalom megszerzése miatt valódi harcok folynak a huligánbandák között.