2024. április 19., péntek

Máté Bence lett az Év természetfotósa

Máté Bence vehette át kedden a GDF Suez - az Év természetfotósa díjat a budapesti Magyar Természettudományi Múzeumban (MTTM), ahol a legjobb munkákból kiállítás is nyílt.

Az összesített eredmény alapján Máté Bence kapta idén az Év természetfotósa kitüntetést, míg Tányérajkúak című képe az Év természetfotója címet nyerte el.

Az Év búvárfotósa díjat Tökölyi Csaba, míg a 18 év alattiak versenyében az Év ifjú természetfotósa díjat Balla Tihamér érdemelte ki - ismertette az eredményeket Radisics Milán, a pályázatot 21. alkalommal meghirdető naturArt - Magyar Természetfotósok Szövetsége elnöke.

A 2013-as kiírásra 307 pályázó összesen 3822 fotóval nevezett 14 kategóriában.
Az elismert szakemberekből álló zsűri (Kármán Balázs, Bánkuti András, Dombovári Tibor, Forrásy Csaba, Novák László és Vizúr János) a pályaműveket három lépésben bírálta el: ezek közül az első kettő az interneten követhető, tehát nyilvános volt, végül pedig 123-ra szűkítették a legjobbnak ítélt fotók körét.

A pályázat díjazott felvételeiből rendezett kiállítás 2014. január 27-éig látogatható az MTTM kupolacsarnokában.

A tárlaton látható képek kerültek be az Alexandra kiadásában, a díjátadó és a kiállítás megnyitása alkalmából megjelent Az év természetfotói című kötetbe is. A 192 oldalas album a pályázat legjobb képeiből nyújt válogatást az olvasóknak.

A 123 fotó mellett az érdeklődők elolvashatják a képek keletkezésének történetét, és azt, hogy milyen eszközökkel születtek a fotográfiák.