2024. március 28., csütörtök

Ordítozás és kölcsönös vádaskodás az izraeli–palesztin béketárgyalásokon

John Kerry amerikai külügyminiszter továbbra is hisz az előrelépésben

Ordítozás és kölcsönös vádaskodások után kedden éjjel megszakadtak az izraeli–palesztin béketárgyalások – állította szerdán a Jediót Ahronót című lap hírportálja, a ynet. Palesztin források szerint a két delegáció kemény szavakkal illette egymást, majd a megbeszélések tizenhatodik fordulójában anélkül álltak fel a tárgyalóasztal mellől, hogy szó esett volna az előzőleg meghatározott napirendi pontokról. Később, még az éjjel a palesztinok képviselői bejelentették, hogy nem tárgyalnak mindaddig, amíg Izrael folytatja a telepek építését az 1967-ben elfoglalt Ciszjordániában.

Kerry, előbb állítsd le a telepépítéseket! – üzenték a Betlehemben felvonult palesztin tüntetők az amerikai külügyminiszternek (Fotó: Beta/AP)

Kerry, előbb állítsd le a telepépítéseket! – üzenték a Betlehemben felvonult palesztin tüntetők az amerikai külügyminiszternek (Fotó: Beta/AP)

Száeb Erekát és Mohamed Stajje palesztin főtárgyalók hazugsággal vádolták az izraelieket, amiért szerintük a palesztinok beleegyeztek a tárgyalásokkal párhuzamosan folyó telepépítkezésekbe, cserébe az izraeli börtönökben fogva tartott, még az 1993-as oslói egyezmény előtt elítélt 104 palesztin rab elengedéséért.

A megbeszélésen Erekát azzal vádolta az izraeli kormányzati tisztviselőket, hogy szándékosan ártanak a Palesztin Hatóságnak, és hazugságnak nevezte azokat az állításokat, hogy a palesztin vezetéssel teljes összhangban folynának az újabb építkezések.

A palesztinok hangsúlyozták, hogy soha nem egyeztek bele a telepesek terjeszkedésének és a foglyok szabadon engedésének összekapcsolásába. Később kijelentették, hogy a találkozón elhangzott súlyos szavak miatt „komoly válság alakult ki az izraeli oldallal szemben, és a megbeszélés megszakadt”.

Benjámin Netanjahu miniszterelnöki hivatala nem erősítette meg és nem is cáfolta a történteket, nem reagált a palesztin beszámolókra, alkalmazkodva a megbeszélések titkosságát kérő amerikai indítványhoz.

A béketárgyalások válsága egybeesik az azokat kezdeményező John Kerry amerikai külügyminiszter szerdai látogatásával Izraelben és a palesztin területeken.

Az amerikai külügyminiszter bizonyos abban, hogy ha mindkét fél jóhiszemű és szívós, akkor lehetséges előrelépés az izraeli–palesztin béketárgyalásokon. A Jeruzsálemben tartózkodó John Kerry arra biztatta szerdán Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt és Mahmúd Abbász palesztin elnököt, hogy „tegyenek valódi kompromisszumokat, és hozzák meg a nehéz döntéseket”.

„Bizalmasan, titkosan és nyugodtan kell tudnunk tárgyalni. Még hat hónapunk van az általunk kitűzött határidőig, és biztos vagyok abban, hogy képesek leszünk haladást elérni” – mondta Kerry.

Az izraeli kormányfővel való tárgyalás kezdetén Netanjahu a palesztinok hozzáállását hibáztatta a tárgyalások egy helyben topogásáért. „A palesztinok egymást hergelik, továbbra is műválságokat kreálnak, megfutamodnak a nehéz döntések elől. Remélem, ön vissza tudja vezetni őket arra a pontra, ahonnan el tudunk jutni az áhított, történelmi jelentőségű békéhez” – mondta Kerrynek.

Az amerikai külügyminiszter leszögezte, hogy az Egyesült Államok mindig is törvénytelennek tartotta izraeli telepek építését a megszállt palesztin területen.

„Most is, akárcsak eddig, úgy véljük, hogy a telepek illegitimek” – mondta egy rövid nyilatkozatban John Kerry Betlehemben, ahol Mahmúd Abbász palesztin elnökkel találkozott. Hozzátette, hogy az építkezések „nem segítik elő a béketárgyalások előrehaladásának kedvező légkör kialakulását”.

Az amerikai külügyminiszter a palesztinok oldalára állt Izraellel szemben abban a kérdésben is, hogy összekapcsolták-e a palesztin foglyok szabadon engedését és a telepítések folytatását.

„Nagyon világosan értésre szeretném adni, hogy a palesztinok soha sem egyeztek bele a telepítések folytatásába a palesztin foglyok szabadon engedése fejében” – hangsúlyozta Kerry.

A külügyminiszter bejelentette, hogy az Egyesült Államok további 75 millió dollárt adományoz a palesztinoknak infrastruktúra építésére. Washington korábban 25 millió dollárt irányozott elő erre a célra.