2024. április 19., péntek

Három helyszínen megismétlik a koszovói helyhatósági választásokat

A Belgrád–Pristina-tárgyalás 17. fordulóján a koszovói helyhatósági választásokról tárgyaltak

Szerdán újra tárgyalóasztalhoz ült Ivica Dačić szerb kormányfő, Hashim Thaçi koszovói kormányfő és Catherine Ashton, az Európai Unió külügyi főképviselője, majd később a trilaterális tárgyaláshoz csatlakozott Aleksandar Vučić szerb kormányfőhelyettes is. Maja Kocijančič, a külügyi főképviselő sajtószóvivője a tárgyalások előtt bejelentette, hogy a nap gerincét a koszovói helyhatósági választások és az azon történt incidensek alkotják majd, valamint szó lesz a brüsszeli megállapodás betartásáról is.

November 17-én lesznek a megismételt választások (Fotó: Beta/AP)

November 17-én lesznek a megismételt választások (Fotó: Beta/AP)

Ashton először a szerb kormányfővel ült le tárgyalni, ezután a koszovói kormányfővel folytatott bilaterális tárgyalást, majd a trilaterális tárgyalás következett.

A tárgyalás után Hashim Thaçi bejelentette, hogy Észak-Koszovóban, méghozzá Mitrovica három választási körzetében megismétlik a választásokat. A Koszovói Választási Bizottság a szóban forgó körzetekben semmisítette meg a választások eredményeit. Mint megjegyezte, a választásokon kívül megállapodtak a Koszovó és Szerbia közötti vámokról is. A tárgyalás után a Koszovói Választási Bizottság közölte, a megismételt választásokat november 17-én tartják majd meg.

A tárgyalást követően Catherine Ashton megelégedettségének adott hangot, hogy a szerb és a koszovói kormányfő is egyetértett abban, gyorsított ütemben kell dolgozniuk a brüsszeli megállapodás végrehajtásán.

– Mindketten megerősítették, hogy mindent megtesznek a megállapodás végrehajtásáért – nyilatkozta a főképviselő.

A szerb kormányfő a tárgyalásokat sikeresnek értékelte. Megjegyezte, hogy a tárgyaló partnerei kedvezően értékelték az észak-koszovói szerbek választási részvételét, az incidensek ellenére is. Szavai szerint kiemelten fontos, hogy a megismételt választásokon és a helyhatósági választások második, december 1-jére bejelentett fordulóján a koszovói szerbek még nagyobb számban vegyenek részt.

– Ellenkező esetben Mitrovicát albán polgármester vezeti majd. Egy ilyen végeredmény félő, hogy incidensekhez vagy fegyveres összetűzésekhez vezet majd, amelyek esetén Szerbiának meg lesz kötve a keze – hangsúlyozta Ivica Dačić.

Az elemzők szerint Hashim Thaçi arra számíthatott, hogy a brüsszeli megállapodás betartása miatt Brüsszel megdicséri Koszovót, Ivica Dačićnak pedig meg kell majd magyaráznia, hogy mit jelentett Belgrád azon követelése, hogy „Mitrovicában 45 perc alatt tegyenek rendet”.

A tárgyalás előtt a koszovói kormányfő az újságíróknak kijelentette, hogy a vasárnapi koszovói helyi választások sikeresek voltak, és bebizonyították a brüsszeli megállapodás érvényességét és legitimitását, majd hozzátette, hogy három választói helyen felgöngyölítették az incidenseket. Elmondta, hogy a tárgyláson szó lesz a rendőrségről és az igazságszolgáltatásról szóló megállapodás alkalmazásáról is.

– Ez most Szerbia kezében van – mondta ekkor Thaçi.

A brüsszeli tárgyalás következő fordulóját december 5-ére tűzték ki.