2024. április 18., csütörtök

Tüntetést jelentettek be az autósiskolák

Eddig csak három autósiskola felelt meg az új szabályzat feltételeinek

Amennyiben a belügyminisztérium az autósiskolák követeléseit tartalmazó levél kézhezvétele után egy héten belül nem teszi lehetővé az újrabejegyzési kérelmet átadott autósiskoláknak a folytonos működést, akkor az elégedetlen oktatók tüntetésbe fognak, jelentette be a Szerbiai Autósiskolák Szövetsége. A szervezet és az Autósiskolák Kamarája levélben ismertette Ivica Dačić belügyminiszterrel, valamint Tomislav Nikolić államfővel a követeléseiket, amelyekben a zavartalan munkához való jog biztosításán kívül azt kérik az oktatók, hogy az illetékesek az újrabejegyzési feltételek vizsgálatakor, az esetleges hiányosságokat fontossági csoportokba sorolják, és azoknak megfelelően adjanak határidőket a hiányosságok pótlására, hogy zavartalanul haladhasson az oktatás. Követelik továbbá, hogy a belügyminisztérium nevezze meg és vonja felelősségre azokat, akik miatt az autósiskolák nem folytathatják tovább munkájukat, a munkaleállás miatt adjanak az autósiskoláknak kártérítést, vizsgálják felül a működési engedély kiadásához szükséges 80 ezer dináros illeték árának magasságát, valamint adjanak lehetőséget az illeték részletben történő befizetésére.

Az autósiskolák leállását a többi között a közlekedésbiztonsági törvény 351. szakasza okozza, amely kimondja, hogy október 26-án megszűnt az autósiskolák működési engedélye, valamint a gépjárművezetői oktatást szabályozó jogszabály okozza, amely magas feltételeket szabott az autósiskolák újrabejegyzéséhez. Az újrabejegyzési kérelmeket október 24-ig kellett átadni. A 900 szerbiai autósiskolából 300 iskola adta át a kérelmet, és a belügyminisztérium máig csupán néhány város autósiskoláit tudta ellenőrizni, hogy azok megfelelnek-e a feltételeknek. Az autósiskolák szerint ezért az újrabejegyzés akár három hónapig is eltarthat. Az eddig ellenőrzött autósiskolák közül csupán három – mindhárom belgrádi – iskola kapta meg a működési engedélyt.

Az első, amely megkapta a működési engedélyt a Peta brzina autósiskola. Velibor Bata Petrović, az autósiskola tulajdonosa a sajtó érdeklődésére elmondta, hogy már három éve ezelőtt kiderült, hogy az autósiskolák számára szigorodni fognak a szabályok, és az is, hogy nagyjából majd milyen feltételekkel lehet számolni.

– Már ekkor elkezdtünk készülni a változásokra. A belügyminisztérium munkatársai október 22-én jártak nálunk először ellenőrizni, hogy teljesítettük-e a feltételeket. Ekkor találtak néhány hiányosságot, amelyek pótlására október 31-ére kaptunk határidőt. Sokan arra számítottak, hogy az új szabályzat hatályba lépését az állam elhalasztja, de nem így történt – mondta az autósiskola tulajdonosa.

Szavai szerint mindenki tisztában volt azzal, hogy milyen kritériumokat kell teljesíteni. Hozzátette, hogy az állam az előadók és a vizsgáztatók licenceinek megszerzésére januárig adott számukra határidőt. Az elméleti órákat csak közlekedési mérnök tarthatja meg. Az autósiskolák számára a legnagyobb gondot jelentő feltételt – az új szabvány szerinti gyakorlópálya alkalmazásának bevezetését – egy évre halasztotta el a belügyminisztérium, így az eddigi gyakorlópályáikat használhatják, feltéve ha el vannak látva megfelelő közlekedési jelzésekkel. További egy évre halasztották el a B kategóriás járművek számára a tachográfok kötelező beszerelését.