2024. április 16., kedd

Hogyan alakult ki a fűtés díja?

A gázár 3,6 százalékos csökkentése Zentán nem jelent automatikusan olcsóbb fűtést

Zenta község képviselő-testülete a múlt héten döntött a távhőszolgáltatás 16 százalékot kitevő drágításáról. Ez azt jelenti, hogy a szolgáltatás igénybe vevőinek az Elgas közvállalat egy kilowatt melegért a fűtési idény kezdetétől számítva áfa nélkül 7,25 dinárt fog számlázni. Összehasonlításként megemlíthetjük, hogy Nagybecskereken 7,62 dinárt, Óbecsén pedig 7,47 dinárt kell fizetni a meleg kilowattórájáért. Nagykikindán is hasonló áron kapják a polgárok a meleget, de van olyan község, ahol valamivel olcsóbb a fűtés, és akadnak ennél drágább energiaszolgáltatók is. Hogyan alakult ki a fűtés díja? – tettük fel a kérdést a községi tanács témával megbízott tagjának, Varga Viktornak.

– Ahhoz, hogy tisztábban lássuk a fűtésdíj összetevőit és az árképzés módját, vissza kell nyúlnunk az előző fűtési idényhez. Tavaly 34 dináros köbméterenkénti gázár mellett egy kilowattóra hő előállítása 5,7 dinárba került a cukorgyárnak adó nélkül. A szerb kormány tavaly decemberben megvonta a gázárkedvezményt a cukorgyártól, és a földgáz ára ettől kezdve 41 dinárba került a gyár számára is. Erre hivatkozva a hőenergia előállítója 7,5 dináros árat javasolt, de a képviselő-testület februárban csak 6,27 dinárt szavazott meg. A mérőórákat az év elején leolvasták, és a fűtési szezon végéig a 6,27 dináros árral számították ki a fogyasztók tartozását. A cukorgyár számításai szerint az árkülönbözet miatt 41,6 millió dinár hiánnyal zárta a 2012/2013-as idényt. Végül is a cukorgyár ezt a veszteséget „lenyelte”.
Az októberben kezdődött fűtési szezon elején az augusztusi gázdrágulás alapján a cukorgyár 6,37 dináros árat kért a disztribúciós költségek nélkül. Az Elgas ezen az áron kapja a gyártól a meleget, aminek a mennyiségét a gyár területéről kijövő fővezetéken mérjük. Az új mérőállomás felszerelését az önkormányzat kérte. A cukorgyárnak tehát a továbbiakban nem kell foglalkoznia az energiatovábbítás problémájával, a hálózat-karbantartással stb. A disztribúció költsége az Elgast terheli, ezt a költséget is be kellett építeni a fogyasztói árba, így alakult ki a jóváhagyott 7,25 dináros kilowattóránkénti ár. Ennél jelen pillanatban sajnos nem lehet olcsóbb a fűtés Zentán – mondta Varga Viktor.

A fűtés szolgáltatásával foglalkozó Elgasnak bele kell férnie a hőenergia előállítási ára és a szolgáltatási ár közötti alig egydináros árrésbe. Az önkormányzat és a cukorgyár között megkötött szerződés szerint a gyárból kijövő hőmennyiség és a fogyasztóknál lemért hőmennyiség között mutatkozó különbség felét a cukorgyár átvállalja. Tehát a termelő és a szoláltató fele-fele arányban viseli a hálózatban, a csővezetékeken fellépő hőenergia-veszteséget.

Az enyhe időjárás miatt még nem alakult ki valós kép arról, hogy mekkora is egy-egy hónapban a hőveszteség, az előállított energia hányad része megy veszendőbe. A hideg téli hónapokban fog kiderülni, mekkora a különbség az előállított és a lakossághoz eljutó meleg között. Korábban a cukorgyár részleteiben nem foglalkozott a hőveszteséggel, most viszont, hogy más a szolgáltató, nem mindegy, hogy mennyi meleg megy veszendőbe.

A kormány 3,6 százalékkal csökkenti a földgáz árát. Jelent-e majd ez a csökkenés árcsökkentést a fűtést illetően? Az cukorgyár és az önkormányzat között létrejött megállapodás alapján négy százalékon belüli áringadozás esetén nem folyamodnak árkiigazításhoz, sem lefelé, sem felfelé.
Az önkormányzat spórol a fűtéssel – tudtuk meg –, az enyhe időjárásra való tekintettel a városháza épületében még tegnap sem volt bekapcsolva a központi fűtés, az irodákban a radiátorok hidegek maradtak.